Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hodnocení vlastností a vhodnosti praktického použití certifikovaných a farmářských osiv obilnin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F11%3A52659" target="_blank" >RIV/60460709:41210/11:52659 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Hodnocení vlastností a vhodnosti praktického použití certifikovaných a farmářských osiv obilnin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V předkládané práci se srovnávají ekologická a konvenční osiva devíti odrůd jarních obilnin (pńenice seté-T. sativum L. a dvouzrnky T. dicoccum Schrank, ječmene, H. sativum Schrank a ovsa A. sativa L.) různého původu. U vńech proveniencí se hodnotily klíčivost, vitalita a délka zárodečných kořínků, objem a hmotnost jejich suńiny, velikost kořenů v době kvetení, rychlost příjmu vody v době klíčení, a nárůst biomasy od setí do plné zralosti včetně výnosových prvků. Testováno bylo i klíčení v PEGu. Celkováklíčivost a vitalita certifikovaného ekologického i konvenčního osiva dosáhla v průměru výrazně vyńńích hodnot, zatímco průměrné hodnoty farmářského lepńího a horńího osiva byly ninńí. Podobné byly výsledky s parametry kořenů. Rozdíly byly zjińtěny rovněn u délky zárodečných kořínků, jejich objemu a hmotnosti jejich suńiny. Tyto rozdíly byly měřitelné i u kořenů v době kvetení rostlin.

  • Název v anglickém jazyce

    Comparison of Farmers and Certified Seeds

  • Popis výsledku anglicky

    Biological quality of seed is one of basic factors, which influences growth and development of beginning of the filial generation and following growth. This study compares ecological and conventional seeds of 9 various spring cereal cultivars (bread andemmer wheat, T. sativum L. and T. dicoccum Schrank, barley H. sativum Schrank and oat A. sativa L) with four different provenances. The analysis of the germinability, vitality and the length of germinal roots was performed and volume as well as weight ofdry matter were measured too. The germinability and vitality of the certificated ecological as well as conventional seed gained significantly higher values on average, while average values of better and worse farm seed were lower. Similar differences were obtained in traits of the root system at flowering. Rapidity of water uptake and water utilisation was highest in cerificated seeds.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI91C123" target="_blank" >QI91C123: Specifikace procesu množení osiva jarních forem obilnin v ekologickém systému hospodaření</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Seed and Seedlings X. Scientific and Technical Seminar

  • ISBN

    978-80-213-2153-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    50-55

  • Název nakladatele

    ČZU Praha

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    10. 2. 2011

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku

    000290558400007