Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv provenience osiva u pšenice, ječmena a ovsa na počátek vegetace

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F10%3A00012688" target="_blank" >RIV/60076658:12220/10:00012688 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv provenience osiva u pšenice, ječmena a ovsa na počátek vegetace

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Biologická kvalita osiva je jedním z klíčových faktorů, který ovlivňuje růst a vývoj filiální generace, tedy i výnos a kvalitu sklizně. V předkládané práci se srovnávají ekologická a konvenční osiva devíti odrůd jarních obilnin (pšenice, ječmene a ovsa),pocházejících z rozdílných proveniencí. U všech proveniencí se hodnotily klíčivost, vitalita a délka zárodečných kořínků. Dále se hodnotil objem a hmotnost jejich sušiny. Celková klíčivost a vitalita certifikovaného ekologického i konvenčního osiva dosáhla v průměru výrazně vyšších hodnot, zatímco průměrné hodnoty farmářského lepšího a horšího osiva byly nižší. Dosti podobné rozdíly byly zjištěny rovněž u délky zárodečných kořínků, jejich objemu a hmotnosti jejich sušiny. Použití certifikovaného osivamá tedy za následek vyšší kvalitu filiální generace, při porovnání s farmářským osivem.

  • Název v anglickém jazyce

    Seed origin influence in first growing stages

  • Popis výsledku anglicky

    Biological quality of seed is one of basic factors, which influences growth and development of beginning of the filial generation and following growth. This study compares ecological and conventional seeds of 9 various spring cereal cultivars (wheat, barley and oat) with four different provenances. The analysis of the germinability, vitality and the length of germinal roots was provided and volume and weight of dry matter were measured too. The germinability and vitality of the certificated ecological as well as conventional seed gained significantly higher values on average, while average values of better and worse farm seed were lower. Similar differences in the length of germinal roots of sprouting plants, their volume and weight of dry matter wereobtained. Using of certified seed results in a higher quality of beginning of vegetation period of the filial generation than in case of the farm seed.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI91C123" target="_blank" >QI91C123: Specifikace procesu množení osiva jarních forem obilnin v ekologickém systému hospodaření</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda : časopis pro rostlinnou produkci

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    58

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus