Vliv provenience osiva u pšenice, ječmena a ovsa na počátek vegetace
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F10%3A00012688" target="_blank" >RIV/60076658:12220/10:00012688 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv provenience osiva u pšenice, ječmena a ovsa na počátek vegetace
Popis výsledku v původním jazyce
Biologická kvalita osiva je jedním z klíčových faktorů, který ovlivňuje růst a vývoj filiální generace, tedy i výnos a kvalitu sklizně. V předkládané práci se srovnávají ekologická a konvenční osiva devíti odrůd jarních obilnin (pšenice, ječmene a ovsa),pocházejících z rozdílných proveniencí. U všech proveniencí se hodnotily klíčivost, vitalita a délka zárodečných kořínků. Dále se hodnotil objem a hmotnost jejich sušiny. Celková klíčivost a vitalita certifikovaného ekologického i konvenčního osiva dosáhla v průměru výrazně vyšších hodnot, zatímco průměrné hodnoty farmářského lepšího a horšího osiva byly nižší. Dosti podobné rozdíly byly zjištěny rovněž u délky zárodečných kořínků, jejich objemu a hmotnosti jejich sušiny. Použití certifikovaného osivamá tedy za následek vyšší kvalitu filiální generace, při porovnání s farmářským osivem.
Název v anglickém jazyce
Seed origin influence in first growing stages
Popis výsledku anglicky
Biological quality of seed is one of basic factors, which influences growth and development of beginning of the filial generation and following growth. This study compares ecological and conventional seeds of 9 various spring cereal cultivars (wheat, barley and oat) with four different provenances. The analysis of the germinability, vitality and the length of germinal roots was provided and volume and weight of dry matter were measured too. The germinability and vitality of the certificated ecological as well as conventional seed gained significantly higher values on average, while average values of better and worse farm seed were lower. Similar differences in the length of germinal roots of sprouting plants, their volume and weight of dry matter wereobtained. Using of certified seed results in a higher quality of beginning of vegetation period of the filial generation than in case of the farm seed.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI91C123" target="_blank" >QI91C123: Specifikace procesu množení osiva jarních forem obilnin v ekologickém systému hospodaření</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda : časopis pro rostlinnou produkci
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
58
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—