Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hodnocení vlastností a vhodnosti praktického pouţití certifikovaných a farmářských osiv

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F11%3A43882182" target="_blank" >RIV/60076658:12220/11:43882182 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Hodnocení vlastností a vhodnosti praktického pouţití certifikovaných a farmářských osiv

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V průběhu hodnocení kvality osiva certifikovaných a farmářských osiv a jeho vlivu na parametry klíčení a vlastnosti filiální generace výsledky potvrdily význam provenience osiva a zdůrazňují potřebu preferovat certifikované osivo.

  • Název v anglickém jazyce

    Comparison of Farmers and Certified Seeds

  • Popis výsledku anglicky

    Biological quality of seed is one of basic factors, which influences growth and development of beginning of the filial generation and following growth. This study compares ecological and conventional seeds of 9 various spring cereal cultivars (bread andemmer wheat, T. sativum L. and T. dicoccum Schrank, barley H. sativum Schrank and oat A. sativa L) with four different provenances. The analysis of the germinability, vitality and the length of germinal roots was performed and volume as well as weight ofdry matter were measured too. The germinability and vitality of the certificated ecological as well as conventional seed gained significantly higher values on average, while average values of better and worse farm seed were lower. Similar differences were obtained in traits of the root system at flowering. Rapidity of water uptake and water utilisation was highest in cerificated seeds. High uptake of water was also obtained in farmer seed with low quality (low weight of seeds!). In comp

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI91C123" target="_blank" >QI91C123: Specifikace procesu množení osiva jarních forem obilnin v ekologickém systému hospodaření</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Osivo a sadba 2011

  • ISBN

    978-80-213-2153-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    50-55

  • Název nakladatele

    ČZU,Praha

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    ČZU,Praha

  • Datum konání akce

    10. 2. 2011

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku