Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Suchovzdornost genetických zdrojů pšenice

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F12%3A00002311" target="_blank" >RIV/00027006:_____/12:00002311 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60460709:41210/12:56169 RIV/60076658:12220/12:43884491

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Suchovzdornost genetických zdrojů pšenice

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V našem příspěvku je prezentováno srovnání suchovzdornosti u krajových a moderních odrůd různých druhů jarní formy pšenice (jednozrnka, dvouzrnka, špalda, pšenice setá). Suchovzdornost byla hodnocena na základě výsledků diskriminace 13C, obsahu chlorofylu a počtu průduchů při dvou režimech zálivky (10% a 20% obsah vody v půdě). Z výsledků je zřejmé, že odrůdy s nízkými hodnotami ?13C (předpoklad suchovzdornosti), mají zároveň vyšší obsahem chlorofylu a snížený počet průduchů. Předpoklad k suchovzdornosti měly spíše odrůdy pšenice jednozrnky, dvouzrnky a špaldy. Naopak u přesívkových a moderních odrůd pšenice seté je možné očekávat sníženou odolnost k suchu.

  • Název v anglickém jazyce

    Droughtness of genetic resources of wheat

  • Popis výsledku anglicky

    Our paper presents a comparison of various landraces (einkorn, emmer, spelt) and bread wheat varieties. It is based on the results of ?13C, chlorophyll content and quantity of stomata. The research was carried out in the greenhouse in different soil humidity (10 % and 20 %). The results of our research have shown a relation between low values of ?13C, high proportion of chlorophyll and low quantity of pores (the predisposition to the tolerance to drought). In general, einkorn varieties, emmer and speltwheat varieties have been the most predisposed to the tolerance to drought. On the other hand, intermediate wheat forms and modern bread wheat varieties have been supposed to be less tolerant to drought.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    60

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12 věd.př.

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    299-302

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus