Drought tolerance of different wheat species (Triticum L.)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F14%3A43888097" target="_blank" >RIV/60076658:12220/14:43888097 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1007/978-94-017-8962-2_13" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1007/978-94-017-8962-2_13</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1007/978-94-017-8962-2_13" target="_blank" >10.1007/978-94-017-8962-2_13</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Drought tolerance of different wheat species (Triticum L.)
Popis výsledku v původním jazyce
Deficiency of water is one of the factors limiting the efficiency of growing of wheat all over the world. In the context of global climate changes, a question of the tolerance to drought has become more important in regions where this aspect was never taken into account before in the breeding process. Our paper presents a comparison of various wheat landraces (einkorn, emmer, spelt) and bread wheat varieties. It is based on the results of ?13C, chlorophyll content and quantity of stomata. The research was carried out in a greenhouse in different soil humidity (10 % and 20 %). The results of our research have shown a relation between low values of ?13C, high proportion of chlorophyll and low quantity of pores (the predisposition to the tolerance to drought). In general, einkorn varieties, emmer and spelt wheat varieties have been the most predisposed to the tolerance to drought. On the other hand, intermediate wheat forms and modern bread wheat varieties have been supposed to be less to
Název v anglickém jazyce
Drought tolerance of different wheat species (Triticum L.)
Popis výsledku anglicky
Deficiency of water is one of the factors limiting the efficiency of growing of wheat all over the world. In the context of global climate changes, a question of the tolerance to drought has become more important in regions where this aspect was never taken into account before in the breeding process. Our paper presents a comparison of various wheat landraces (einkorn, emmer, spelt) and bread wheat varieties. It is based on the results of ?13C, chlorophyll content and quantity of stomata. The research was carried out in a greenhouse in different soil humidity (10 % and 20 %). The results of our research have shown a relation between low values of ?13C, high proportion of chlorophyll and low quantity of pores (the predisposition to the tolerance to drought). In general, einkorn varieties, emmer and spelt wheat varieties have been the most predisposed to the tolerance to drought. On the other hand, intermediate wheat forms and modern bread wheat varieties have been supposed to be less to
Klasifikace
Druh
C - Kapitola v odborné knize
CEP obor
GE - Šlechtění rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název knihy nebo sborníku
Vulnerability of agriculture, water and fisheries to climate change
ISBN
978-94-017-8962-2
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
207-216
Počet stran knihy
322
Název nakladatele
Springer Netherlands
Místo vydání
NL
Kód UT WoS kapitoly
—