Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Drought tolerance of different wheat species (Triticum L.)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F14%3A43888097" target="_blank" >RIV/60076658:12220/14:43888097 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1007/978-94-017-8962-2_13" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1007/978-94-017-8962-2_13</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1007/978-94-017-8962-2_13" target="_blank" >10.1007/978-94-017-8962-2_13</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Drought tolerance of different wheat species (Triticum L.)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Deficiency of water is one of the factors limiting the efficiency of growing of wheat all over the world. In the context of global climate changes, a question of the tolerance to drought has become more important in regions where this aspect was never taken into account before in the breeding process. Our paper presents a comparison of various wheat landraces (einkorn, emmer, spelt) and bread wheat varieties. It is based on the results of ?13C, chlorophyll content and quantity of stomata. The research was carried out in a greenhouse in different soil humidity (10 % and 20 %). The results of our research have shown a relation between low values of ?13C, high proportion of chlorophyll and low quantity of pores (the predisposition to the tolerance to drought). In general, einkorn varieties, emmer and spelt wheat varieties have been the most predisposed to the tolerance to drought. On the other hand, intermediate wheat forms and modern bread wheat varieties have been supposed to be less to

  • Název v anglickém jazyce

    Drought tolerance of different wheat species (Triticum L.)

  • Popis výsledku anglicky

    Deficiency of water is one of the factors limiting the efficiency of growing of wheat all over the world. In the context of global climate changes, a question of the tolerance to drought has become more important in regions where this aspect was never taken into account before in the breeding process. Our paper presents a comparison of various wheat landraces (einkorn, emmer, spelt) and bread wheat varieties. It is based on the results of ?13C, chlorophyll content and quantity of stomata. The research was carried out in a greenhouse in different soil humidity (10 % and 20 %). The results of our research have shown a relation between low values of ?13C, high proportion of chlorophyll and low quantity of pores (the predisposition to the tolerance to drought). In general, einkorn varieties, emmer and spelt wheat varieties have been the most predisposed to the tolerance to drought. On the other hand, intermediate wheat forms and modern bread wheat varieties have been supposed to be less to

Klasifikace

  • Druh

    C - Kapitola v odborné knize

  • CEP obor

    GE - Šlechtění rostlin

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název knihy nebo sborníku

    Vulnerability of agriculture, water and fisheries to climate change

  • ISBN

    978-94-017-8962-2

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    207-216

  • Počet stran knihy

    322

  • Název nakladatele

    Springer Netherlands

  • Místo vydání

    NL

  • Kód UT WoS kapitoly