Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Konzervace genetických zdrojů Allium pomocí kryoprezervace

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F12%3A00002467" target="_blank" >RIV/00027006:_____/12:00002467 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Konzervace genetických zdrojů Allium pomocí kryoprezervace

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Rostliny rodu Allium sativum L. patří mezi naše významné zeleniny. Tato zelenina je množena a uchovávána pomocí vegetativních částí a orgánů. Uchování genofondu Allium sativum L. v polní kolekci zvyšuje riziko náhodné ztráty genotypů z důvodů působení abiotických a biotických činitelů. Toto riziko lze omezit využitím metody kryoprezervace, při níž jsou rostlinné vzorky uloženy při ultranízké teplotě, která omezuje fyzikální procesy na minimum a zastavuje biochemické procesy. Kryoprezervace vegetativně množených rostlin, nebo jejich částí je metoda pro uložení plodin v nízkých nebo ultranízkých teplotách za účelem uchování jejich biodiversity. Podstatou této metody je navození vitrifikačního stavu, při kterém se při ochlazování netvoří krystaly ledu, které mají jinak za následek nevratné poškození rostlinných buněk. Kryoprezervované vzorky lze takto uchovávat bez změny po mnoho let. Tato metodika popisuje postup přípravy materiálu, použití kryoprotektivní směsi, kryokonzervaci a regener

  • Název v anglickém jazyce

    Conservation of Allium germplasm collection by cryopreservation

  • Popis výsledku anglicky

    Allium is important crop in the Czech Republic. Allium sativum L. germplasm is maintained in the field collection and this fact increases risk of accidental lost of genotype. Conservation of Allium sativum L. germplasm by means cryopreservation decreasesrisks of genotype lost. Allium sativum L. samples are stored at ultralow temperature that stopped all biochemical processes and the samples are stored without any changes for many years. This methodology describes procedure of material preparation, explant preculture and dehydration by mixture of cryoprotectants, shoot tips cryopreservation and their recovery. Principles of safe genotype storage and recovery are defined. The Ministry of Agriculture of the Czech Republic is the user of this methodologyand it will utilize the Allium sativum L. cryopreservation method in the frame of ?National Programme on Conservation and Utilization of Plant, Animal and Microbial Genetic Resources for Food and Agriculture?.

Klasifikace

  • Druh

    N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem

  • CEP obor

    EI - Biotechnologie a bionika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QH71228" target="_blank" >QH71228: Ozdravení domácích genotypů česneku za účelem jejich uchování metodou kryokonzervace</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    ISBN 978-80-7427-086-4

  • Číslo předpisu

    17109/2012-MZE

  • Technické parametry

    Osvědčení pod č.j. 17109/2012-MZE o uznání uplatněné certifikované metodiky vydalo Ministerstvo zemědělství ČR, Odbor rostlinných komodit. Smlouva o využití výsledku byla uzavřena s MZe, Odbor environmentální a ekologického zemědělství, Těšnov 17, 117 05Praha 1, IČ: 00020478, zastoupený Ing. Petrem Jílkem, ředitelem odboru dne 6.2.2012. Statutární zástupce za VÚRV, v.v.i.: Dr. Ing. Pavel Čermák, ředitel Kontaktní osoba za VÚRV,v.v.i: Ing. Jiří Zámečník, CSc., tel. 233022426, e-mail: zamecnik@vurv.cz

  • Ekonomické parametry

    Všeobecně se považuje 5-7 roků, jako hranice ekonomické návratnosti vložených prostředků při uchování vzorků pomocí metody kryokonzervace. Z toho plyne výhodnost využití metody kryokonzervace pro uchování vzorků v minimálním časovém horizontu 10 let.

  • Označení certifikačního orgánu

    Ministerstvo zemědělství České republiky, Odbor rostlinných komodit, Těšnov 17, 117 05 Praha 1

  • Datum certifikace

  • Způsoby využití výsledku

    C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů