Kryokonzervace bramboru (Solanum tuberosum, L.)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F08%3A00000363" target="_blank" >RIV/00027006:_____/08:00000363 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kryokonzervace bramboru (Solanum tuberosum, L.)
Popis výsledku v původním jazyce
Brambor patří mezi naše významné plodiny. Uchování genetických zdrojů bramboru je možné pouze ve vegetativním stavu, což zvyšuje riziko náhodné ztráty genotypu. Riziko ztráty genotypu lze omezit využitím metody kryokonzervace, při níž jsou rostlinné vzorky uloženy při ultranízké teplotě, která zastavuje všechny biochemické procesy. Kryokonzervované vzorky tak lze uchovávat bez změny po mnoho let. Tato metodika popisuje postup přípravy materiálu, postup předkultivace rostlin, jejich dehydrataci, kryokonzervaci a regeneraci. Jsou definovány zásady bezpečného uložení genotypů, které umožňují jejich úspěšnou regeneraci. Uživatelem metodiky je MZe, která ji uplatní v rámci ?Národního programu konzervace a využívání genetických zdrojů rostlin, zvířat a mikroorganismů významných pro výživu a zemědělství".
Název v anglickém jazyce
Potato cryoconservation {Solanum tuberosum, L.)
Popis výsledku anglicky
Potato is important crop in the Czech Republic. Potato germplasm collection is maintained by vegetative plant parts and this fact increases risk of accidental lost of genotype. Cryoconservation decreases risks of genotype lost. Plant samples are stored at ultralow temperature that stopped all biochemical processes. The samples can be stored without any changes for many years. This methodology describes procedure of material preparation, explant preculture and dehydration, shoot tip cryopreservation andrecovery. Principles of safe genotype storage and recovery are defined. The Ministry of Agriculture of the Czech Republic is the user of this methodology and it will utilize the potato cryoconservation method in the frame of "National Programme on Conservation and Utilization of Plant, Animal and Microbial Genetic Resources for Food and Agriculture".
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
EI - Biotechnologie a bionika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
3151/09
Číslo předpisu
—
Technické parametry
Metodika byla schválena MZe ČR pod č.j. 47822/2008-18020. ISBN: 978-80-87011-95-9
Ekonomické parametry
Metodika zvyšuje bezpečnost uložení genofondu bramboru a snížuje riziko náhodné ztráty genotypu.
Označení certifikačního orgánu
Ministerstvo zemědělství ČR
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
—