Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Metodika kryokonzervace bramboru pomocí vitrifikace

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F18%3A00004796" target="_blank" >RIV/00027006:_____/18:00004796 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60109807:_____/18:N0000032

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.vurv.cz/sites/File/Publications/ISBN%20978-80-7427-299-8%202018_certifikovana_metodika_Kryokonzervace_bramboru.pdf" target="_blank" >https://www.vurv.cz/sites/File/Publications/ISBN%20978-80-7427-299-8%202018_certifikovana_metodika_Kryokonzervace_bramboru.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Metodika kryokonzervace bramboru pomocí vitrifikace

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Uchování genetických zdrojů bramboru v polních podmínkách je ovlivněno řadou biotických a abiotických stresorů, které přinášejí riziko ztráty cenných položek. Kryokonzervace je metodou, která tato rizika eliminuje a umožňuje bezpečné dlouhodobé uchování genetických zdrojů bramboru a je tedy vhodnou metodou uchování nejcennějších položek jako „safety duplication“, bezpečnostní duplikace podle standardů FAO (FAO, 2014). Nová metoda kryokonzervace je založena na uchování rostlinného materiálu v tzv. skelném stavu, který je indukován působením kryoprotektivních roztoků. Metodika popisuje postup multiplikace explantátů a jejich otužování, izolaci vzrostných vrcholů a zvýšení jejich odolnosti vůči dehydrataci pomocí zvyšující se koncentrace sacharózy, následné působení kryoprotektivních roztoků, způsob odtávání vzorků a jejich regeneraci, včetně zásad pro zajištění životaschopnosti uložených vzorků. Uživatelem metodiky je MZe, které ji uplatní v rámci „Národního programu konzervace a využívání genetických zdrojů rostlin, zvířat a mikroorganismů významných pro výživu a zemědělství“.

  • Název v anglickém jazyce

    Methodology for potato cryoconservation by vitrification

  • Popis výsledku anglicky

    Storage of potato germplasm is endangered by biotic and abiotic stressors in the field conditions, and it carries a high risk of valuable accession loss. Cryoconservation is a method which eliminates the risk and makes a safe long-term storage of plant germplasm possible and it is recommended for storage of the most valuable accessions as a safety duplication in agreement with the FAO Standards (FAO 2014). A new methodology of cryopreservation is based on conservation of plant material in the so-called glassy state, which is induced by cryoprotective solutions. The methodology describes the procedure of multiplication of explants and their osmotic adjustment, isolation of the apical shoot tips and their acclimation to dehydration by means of increasing sucrose concentration, subsequent treatment of cryoprotective solutions, methods of warming and regeneration of samples, including principles for ensuring the viability of stored samples. The Ministry of Agriculture of the Czech Republic is the user of this methodology and it will utilize it in the framework of “National Programme on Conservation and Utilization of Plant, Animal and Microbial Genetic Resources for Food and Agriculture”.

Klasifikace

  • Druh

    N<sub>metS</sub> - Metodiky schválené orgánem státní správy

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1630301" target="_blank" >QJ1630301: Tvorba nových systémů biotechnologických opatření pro zachování a rozvoj biodiverzity zemědělských plodin a lesních dřevin</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    ISBN 978-80-7427-299-8

  • Číslo předpisu

    73100/2018-MZE-17233

  • Technické parametry

    Osvědčení o schválení metodiky pod č.j. 73100/2018-MZE-17233 vydalo Ministerstvo zemědělství, Odbor environmentální a ekologického zemědělství, dne 12.12.2018. Smlouva o uplatnění metodiky č. j. 18/2018 byla uzavřena dne 4.12.2018 mezi Výzkumným ústavem rostlinné výroby, v.v.i., Drnovská 507, 161 06 Praha 6, IČ: 00027006, DIČ: CZ00027006 a (poskytovatel) a Ministerstvem zemědělství, Odbor environmentální a ekologického zemědělství, Těšnov 65/17, 110 00 Praha 1, IČ: 00020478, DIČ: CZ00020478 zastoupený Ing. Janem Gallasem, ředitelem odboru (uživatel). Statutární zástupce za VÚRV, v.v.i.: Ing. Jiban Kumar, Ph.D., ředitel Kontaktní osoba za VÚRV,v.v.i.: RNDr. Miloš Faltus, Ph.D., tel.: 233022362, e-mail: faltus@vurv.cz ISBN 978-80-7427-299-8

  • Ekonomické parametry

    Předpokládané ekonomické přínosy využití této metodiky jsou minimálně 200 tis. Kč ročně při předpokladu každoroční kryokonzervace deseti nových odrůd bramboru. Tento odhad vychází se ze skutečnosti, že tato částka by byla vynaložena na kryokonzervaci vybraných genotypů bramboru, ale k jejich úspěšné kryokonzervaci by nedošlo. Zmíněná částka pokrývá náklady na namnožení in vitro rostlin, jejich otužení a kryokonzervaci, včetně kontrolní regenerace a následného uchování 10 genotypů bramboru na 1 rok. Protože se jedná o metodu určenou pro dlouhodobé uchování genetických zdrojů, souvisí rentabilita této metody s dobou uchování vzorků v kapalném dusíku. Náklady na kryokonzervaci jsou nejvyšší na počátku při zavádění položek do kryobanky, ale samotné náklady na skladování v kapalném dusíku jsou poměrně nízké. Proto lze návratnost vstupních nákladů očekávat po osmi letech kryokonzervace a ekonomický přínos metodiky bude přímo úměrný době uchování vzorků v kapalném dusíku.

  • Označení certifikačního orgánu

    Ministerstvo zemědělství, Odbor envinronmentální a ekologického zemědělství, Těšnov 17, 110 00 Praha 1

  • Datum certifikace

  • Způsoby využití výsledku

    C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů