Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kryokonzervace révy vinné

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F12%3A00002464" target="_blank" >RIV/00027006:_____/12:00002464 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.vurv.cz/sites/File/Publications/ISBN978-80-7427-107-6.pdf" target="_blank" >http://www.vurv.cz/sites/File/Publications/ISBN978-80-7427-107-6.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Kryokonzervace révy vinné

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Storage of grapevine germplasm is endangered by biotic and abiotic stressors in the field conditions, and it is connected with the risk of valuable accession loss. Cryoconservation is a method which eliminates the risk and makes a safe long-term storageof plant germplasm possible. Cryoconservation method is based on storage of plant material at a temperature of liquid nitrogen when all processes are practically stopped but the viability of plant material remains. This methodology describes preparationof plant explants before cryoconservation, apical shoot tip dehydration by cryoprotectants, procedure and principles of long-time plant storage and plant recovery for evaluation of explant survival and regeneration. The Ministry of Agriculture of the Czech Republic is the user of this methodology and it will utilize it in the framework of ?National Programme on Conservation and Utilization of Plant, Animal and Microbial Genetic Resources for Food and Agriculture?.

  • Název v anglickém jazyce

    Grapevine cryoconservation

  • Popis výsledku anglicky

    Storage of grapevine germplasm is endangered by biotic and abiotic stressors in the field conditions, and it is connected with the risk of valuable accession loss. Cryoconservation is a method which eliminates the risk and makes a safe long-term storageof plant germplasm possible. Cryoconservation method is based on storage of plant material at a temperature of liquid nitrogen when all processes are practically stopped but the viability of plant material remains. This methodology describes preparationof plant explants before cryoconservation, apical shoot tip dehydration by cryoprotectants, procedure and principles of long-time plant storage and plant recovery for evaluation of explant survival and regeneration. The Ministry of Agriculture of the Czech Republic is the user of this methodology and it will utilize it in the framework of ?National Programme on Conservation and Utilization of Plant, Animal and Microbial Genetic Resources for Food and Agriculture?.

Klasifikace

  • Druh

    N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem

  • CEP obor

    EI - Biotechnologie a bionika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QH92163" target="_blank" >QH92163: Kryokonzervace genetických zdrojů vinné révy</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    ISBN 978-80-7427-107-6

  • Číslo předpisu

    119726/2012 MZE-17220

  • Technické parametry

    Osvědčení pod č.j. 119726/2012 MZE-17220 o uznání uplatněné certifikované metodiky vydalo Ministerstvo zemědělství ČR, Odbor rostlinných komodit Smlouva o využití výsledku byla uzavřena s Ministerstvem zemědělství, Odbor environmentální a ekologického zemědělství, Těšnov 65/17, 117 05 Praha 1, IČ: 00020478, zastoupený ředitelem odboru Ing. Petrem Jílkem dne 22.6.2012 Statutární zástupce za VÚRV,v.v.i.: Dr. Ing. Pavel Čermák, ředitel Kontaktní osoba za VÚRV, v.v.i.: Ing. Miloš Faltus, Ph.D., tel. 233022362, e-mail: faltus@vurv.cz

  • Ekonomické parametry

    Všeobecně se považuje 5-7 roků, jako hranice ekonomické návratnosti vložených prostředků při uchování vzorků pomocí metody kryokonzervace. Z toho plyne výhodnost využití metody kryokonzervace pro uchování vzorků v minimálním časovém horizontu 10 let.

  • Označení certifikačního orgánu

    Ministerstvo zemědělství České republiky, Odbor environmentální a ekologického zemědělství, Těšnov 17, 117 05 Praha 1

  • Datum certifikace

  • Způsoby využití výsledku

    C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů