Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Genetická variabilita gluteninů krajových odrůd jarní pšenice českého a slovenského původu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F14%3A00003009" target="_blank" >RIV/00027006:_____/14:00003009 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Genetická variabilita gluteninů krajových odrůd jarní pšenice českého a slovenského původu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Alelická variabilita podjednotek gluteninů s vysokou molekulovou hmotností (HMW-GS) byla hodnocena metodou SDS-PAGE v souboru 34 krajových odrůd jarní pšenice českého a slovenského původu. Vnitroodrůdový polymorfismus byl zjištěn u 84% odrůd s průměrnýmpočtem gluteninových linií na odrůdu 2,5. Bylo detekováno celkem 12 HMW-GS alel, které tvořily 25 elektroforetických profilů. Nejfrekventovanější kombinace alel Glu-A1a, Glu-B1c, Glu-D1d byla zjištěná u 17 genotypů. Alela Glu-D1d (5 + 10), která je spojována s velmi dobrou pekárenskou kvalitou, byla přítomna u 52% zjištěných Glu - linií. Ve čtyřech odrůdách byl identifikován alelický pár gluteninových podjednotek 5+12, který dosud nebyl popsán jako alela a bude vyžadovat další studium.

  • Název v anglickém jazyce

    Genetic variability of glutenins in spring wheat landraces of Czech and Slovak origin

  • Popis výsledku anglicky

    The high molecular weight glutenin subunits (HMW-GS) composition at the Glu-1 complex loci, in 34 spring wheat landraces of Czech and Slovak origin were studied by SDS-PAGE. Intra-varietal polymorphism of HMW-GS was found in 84% of the varieties, the average number of Glu-lines in a variety was 2,5. There were observed 12 alleles, which formed 25 electrophoretic profiles. The most common allelic profile detected in 17 genotypes was the combination of alleles Glu-A1a, Glu-B1c, Glu-D1d. The allele Glu-D1d(5 + 10), which has the strongest association with good bread-making quality, was present in 52% Glu-lines of analysed accessions. Within four varieties was identified allelic pair of glutenin subunits 5 + 12, which has been described as an allele yet.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GE - Šlechtění rostlin

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    62

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12 věd.př.

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    21-26

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus