Detekce alel pro vysokomolekulární podjednotky gluteninů u tritikale pomocí DNA markerů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F10%3A00155795" target="_blank" >RIV/62156489:43210/10:00155795 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Detekce alel pro vysokomolekulární podjednotky gluteninů u tritikale pomocí DNA markerů
Popis výsledku v původním jazyce
Molekulární markery byly využity pro identifikaci alelického složení v lokusech Glu-A1, Glu-B1 a Glu-D1 pro podjednotky gluteninů s vysokou molekulovou hmotností (VMH) u 15 genotypů tritikale (odrůdy a šlechtitelské linie). Amplifikované fragmenty pro podjednotky gluteninů s VMH byly separovány na agarosové deskové elektroforéze. Byly nalezeny rozdíly mezi třemi alelami v lokusu Glu-A1 [Glu-A1a (kódující Ax1), Glu-A1b (Ax2*) a Glu-A1c (AxNull)]. Optimalizovali jsme PCR reakci (annealing) s použitím primerové kombinace PS3 pro specifický marker alely Glu-A1b. U odrůdy Palomino byly detekovány alely Glu-A1b a Glu-A1c v rozdílných izolacích DNA. Vzhledem k tomu, že DNA byla izolována ze směsných vzorků, není možné rozlišit, zda se jedná o příměs ve vzorkuosiva nebo o heterozygotní konstituci v genotypu. Pomocí primeru PS4 byly detekovány dvě alely v lokusu Glu-B1 [Glu-B1-1a (kódující Bx7) a Glu-B1-1b (Bx7*)]. Alela Glu-D1d (VMH podjednotka 5+10) byla detekována pouze u šlechtitelských li
Název v anglickém jazyce
Detection of alleles for high-molecular-weight glutenin subunits in triticale using DNA markers
Popis výsledku anglicky
Molecular markers were used to identify the allele composition of loci Glu-A1, Glu-B1 and Glu-D1 of high-molecular-weight (HMW) glutenin subunits in 15 triticale genotypes (varieties and breeding lines). Amplified DNA fragments of HMW glutenin alleles were separated by agarose slab-gel electrophoresis. Differences between all the three alleles at the locus Glu-A1 [Glu-A1a (encoding Ax1), 1b (Ax2*) and 1c (AxNull)] were found. We optimised PCR reaction (annealing) of a specific marker for the allele Glu-A1b in PS3 primer combination. In the variety Palomino the alleles Glu-A1b and Glu-A1c were detected from different DNA isolation. DNA was isolated from a mixed sample and so it was not possible to distinguish whether it was an admixture in the seed sample or a heterozygous constitution of the genotype. Two alleles were detected at the locus Glu-B1 [Glu-B1-1a (encoding Bx7) and Glu-B1-1b (Bx7*)] by PS4 primer. The allele Glu-D1d (HMW subunits 5+10) was detected in breeding lines that car
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EB - Genetika a molekulární biologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Potravinárstvo - Food Science (elektronická verze)
ISSN
1337-0960
e-ISSN
—
Svazek periodika
4
Číslo periodika v rámci svazku
supplement
Stát vydavatele periodika
SK - Slovenská republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—