Glu-1 Alleles and Prediction of Bread-making Quality Traits in Triticale
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F13%3A00193935" target="_blank" >RIV/62156489:43210/13:00193935 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/25328859:_____/13:#0000727
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Glu-1 Alleles and Prediction of Bread-making Quality Traits in Triticale
Popis výsledku v původním jazyce
Polymerase chain reaction (PCR) was used to identify the allelic composition of Glu-A1, Glu-B1, and Glu-D1 loci that comprise the high-molecular-weight (HMW) glutenin subunits in 15 triticale genotypes. The Glu-A1b allele was detected most frequently (86.7%) at the Glu-A1 locus; the Glu-A1a and Glu-A1c alleles were only found respectively in the 'Pawo' and 'Leontino' varieties. Five allelic combinations were detected at Glu-B1 [Glu-B1-1a+2o (encoding Bx7+By8*), Glu-B1-1a+2s (Bx7+By18*), Glu-B1-1a+2z (Bx7+By20*), Glu-B1-1b+2a (Bx7*+By8), and Glu-B1-1b+2o (Bx7*+By8*)]. The Glu-D1d allele (HMW subunits 5+10) was observed in breeding lines that carried translocated segments of wheat chromosome 1D. Dough mixing results indicated the Glu-D1d allele providedslight improvements in bread-making quality. Three-year results with Glu-B1b+2o/2a encoding subunits Bx7*+By8/By8* exhibited positive affects in bread-making quality. These subunits were detected in varieties 'Mungis' and 'Pawo'.
Název v anglickém jazyce
Glu-1 Alleles and Prediction of Bread-making Quality Traits in Triticale
Popis výsledku anglicky
Polymerase chain reaction (PCR) was used to identify the allelic composition of Glu-A1, Glu-B1, and Glu-D1 loci that comprise the high-molecular-weight (HMW) glutenin subunits in 15 triticale genotypes. The Glu-A1b allele was detected most frequently (86.7%) at the Glu-A1 locus; the Glu-A1a and Glu-A1c alleles were only found respectively in the 'Pawo' and 'Leontino' varieties. Five allelic combinations were detected at Glu-B1 [Glu-B1-1a+2o (encoding Bx7+By8*), Glu-B1-1a+2s (Bx7+By18*), Glu-B1-1a+2z (Bx7+By20*), Glu-B1-1b+2a (Bx7*+By8), and Glu-B1-1b+2o (Bx7*+By8*)]. The Glu-D1d allele (HMW subunits 5+10) was observed in breeding lines that carried translocated segments of wheat chromosome 1D. Dough mixing results indicated the Glu-D1d allele providedslight improvements in bread-making quality. Three-year results with Glu-B1b+2o/2a encoding subunits Bx7*+By8/By8* exhibited positive affects in bread-making quality. These subunits were detected in varieties 'Mungis' and 'Pawo'.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EB - Genetika a molekulární biologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Cereal Research Communications
ISSN
0133-3720
e-ISSN
—
Svazek periodika
41
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
HU - Maďarsko
Počet stran výsledku
11
Strana od-do
562-572
Kód UT WoS článku
325766400006
EID výsledku v databázi Scopus
—