Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

PREDICTION OF TECHNOLOGICAL QUALITY OF WHEAT BASED ON GENETIC MARKERS

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F13%3A%230000825" target="_blank" >RIV/25328859:_____/13:#0000825 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62156489:43210/13:00209869

  • Výsledek na webu

    <a href="https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2013/mnet_2013_full.pdf" target="_blank" >https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2013/mnet_2013_full.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    PREDICTION OF TECHNOLOGICAL QUALITY OF WHEAT BASED ON GENETIC MARKERS

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The importance of wheat with different grain colour in practice is increasing, mainly of those with purple pericarp and blue aleurone. Higher amount of phenolic compounds especially anthocyanins with demonstrable antioxidant effects make this wheat different from a standard wheat varieties. The research based on molecular methods with the use of PCR deals with detection of the allelic composition of Glu-1 loci of high molecular weight glutenin subunits (HMW-GS) and presence or absence verification of secalin locus (Sec-1). For our research 8 wheat genotypes with blue aleurone and one genotype with white grain were used. At the respective loci these subunits and their combinations were identified: Glu-A1 (Ax1, Ax2*, AxNull), Glu-B1 (Bx7+By8*, Bx7*+By8, Bx7*+By20*, Bx7+By20*, Bx6+By20*), Glu-D1 (Dx5+Dy10). Subunits Ax1, Ax2* and allelic combination Dx5+Dy10 are considered as markers of good bread-making quality. The presence of allele Glu-D1d which is a marker of good bread-making grain quality was proved in genetic resources with blue aleurone UC66049, Skorpion (RU 440-6) and RU 440-5 and they are therefore considered as perspective. The rye translocation 1BL/1RS was absent in the whole studied collection. Blue grain genotypes Barevna 9 and Barevna 25 showed higher resistance to fusarium head blight.

  • Název v anglickém jazyce

    PREDICTION OF TECHNOLOGICAL QUALITY OF WHEAT BASED ON GENETIC MARKERS

  • Popis výsledku anglicky

    The importance of wheat with different grain colour in practice is increasing, mainly of those with purple pericarp and blue aleurone. Higher amount of phenolic compounds especially anthocyanins with demonstrable antioxidant effects make this wheat different from a standard wheat varieties. The research based on molecular methods with the use of PCR deals with detection of the allelic composition of Glu-1 loci of high molecular weight glutenin subunits (HMW-GS) and presence or absence verification of secalin locus (Sec-1). For our research 8 wheat genotypes with blue aleurone and one genotype with white grain were used. At the respective loci these subunits and their combinations were identified: Glu-A1 (Ax1, Ax2*, AxNull), Glu-B1 (Bx7+By8*, Bx7*+By8, Bx7*+By20*, Bx7+By20*, Bx6+By20*), Glu-D1 (Dx5+Dy10). Subunits Ax1, Ax2* and allelic combination Dx5+Dy10 are considered as markers of good bread-making quality. The presence of allele Glu-D1d which is a marker of good bread-making grain quality was proved in genetic resources with blue aleurone UC66049, Skorpion (RU 440-6) and RU 440-5 and they are therefore considered as perspective. The rye translocation 1BL/1RS was absent in the whole studied collection. Blue grain genotypes Barevna 9 and Barevna 25 showed higher resistance to fusarium head blight.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GE - Šlechtění rostlin

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    MendelNet 2013: 20 years: proceedings of international PhD students conference: Mendel University in Brno, Czech Republic, November 20th and 21st, 2013

  • ISBN

    978-80-7375-908-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    659-663

  • Název nakladatele

    Mendelova Univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    20. 11. 2013

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku

    000366464800114