Nutriční hodnocení konvenčně a ekologicky pěstovaných pšenic a výrobků z nich
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F14%3A00003037" target="_blank" >RIV/00027006:_____/14:00003037 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00027022:_____/14:00000520
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Nutriční hodnocení konvenčně a ekologicky pěstovaných pšenic a výrobků z nich
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo stanovení základních nutrientů, vybraných vitaminů a antioxidační aktivity u 5 druhů pšenice pěstované v podmínkách konvenčního a ekologického zemědělství na třech lokalitách a ve dvou letech. Vedle zrna byla hodnocena i mouka z pšenicešpaldy Ceralio a pšenice seté Bohemia a modelové pečivo připravené z nich. Způsob pěstování má vliv jen na obsah bílkovin, který byl u zrna v letech 2011 a 2012 v průměru vyšší o 14 a 8% resp. u konvenčního způsobu pěstování. Vyšší obsah bílkovin byl zjištěn i u mouky a pečiva. Obsahy vitaminů se liší u jednotlivých variant pěstování jen málo, mírně vyšší hodnoty obsahu vitaminů B1, B6, E a antioxidační aktivity byly nalezeny u konvenční varianty pěstování. Pekařské charakteristiky a nutriční a senzorické hodnocení modelového pečiva nevykazuje významné rozdíly v závislosti na způsobu pěstování.
Název v anglickém jazyce
Nutritive evaluation of wheat and products produced in conventional and ecological farming
Popis výsledku anglicky
Nutrients, selected vitamins and antioxidant activity were determined in 5varieties ofwheat grown under the conventional and ecological farming conditions, in three localities, in two years. Flours from spelt Ceralio and wheat Bohemia and model bakery products derived from both types of grains were evaluated as well. Only the content of protein was affected by farming conditions, the average increase in grain from conventional farming reached 14 and 8% in the years 2011 and 2012, resp. Corresponding flours and model bakery products showed the similar trend. Influence of farming condition on vitamin contents was low, only vitamins B1, B6, E and antioxidant activity showed slightly higher contents in grains from conventional farming. Bakery properties and sensory evaluation of model bakery products did not proved any significant differences between conventional and ecological varieties.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
62
Číslo periodika v rámci svazku
12 věd.př.
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
509-512
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—