Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nutriční hodnocení konvenčně a ekologicky pěstovaných pšenic a výrobků z nich

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F14%3A00003037" target="_blank" >RIV/00027006:_____/14:00003037 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00027022:_____/14:00000520

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Nutriční hodnocení konvenčně a ekologicky pěstovaných pšenic a výrobků z nich

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo stanovení základních nutrientů, vybraných vitaminů a antioxidační aktivity u 5 druhů pšenice pěstované v podmínkách konvenčního a ekologického zemědělství na třech lokalitách a ve dvou letech. Vedle zrna byla hodnocena i mouka z pšenicešpaldy Ceralio a pšenice seté Bohemia a modelové pečivo připravené z nich. Způsob pěstování má vliv jen na obsah bílkovin, který byl u zrna v letech 2011 a 2012 v průměru vyšší o 14 a 8% resp. u konvenčního způsobu pěstování. Vyšší obsah bílkovin byl zjištěn i u mouky a pečiva. Obsahy vitaminů se liší u jednotlivých variant pěstování jen málo, mírně vyšší hodnoty obsahu vitaminů B1, B6, E a antioxidační aktivity byly nalezeny u konvenční varianty pěstování. Pekařské charakteristiky a nutriční a senzorické hodnocení modelového pečiva nevykazuje významné rozdíly v závislosti na způsobu pěstování.

  • Název v anglickém jazyce

    Nutritive evaluation of wheat and products produced in conventional and ecological farming

  • Popis výsledku anglicky

    Nutrients, selected vitamins and antioxidant activity were determined in 5varieties ofwheat grown under the conventional and ecological farming conditions, in three localities, in two years. Flours from spelt Ceralio and wheat Bohemia and model bakery products derived from both types of grains were evaluated as well. Only the content of protein was affected by farming conditions, the average increase in grain from conventional farming reached 14 and 8% in the years 2011 and 2012, resp. Corresponding flours and model bakery products showed the similar trend. Influence of farming condition on vitamin contents was low, only vitamins B1, B6, E and antioxidant activity showed slightly higher contents in grains from conventional farming. Bakery properties and sensory evaluation of model bakery products did not proved any significant differences between conventional and ecological varieties.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    62

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12 věd.př.

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    509-512

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus