Žito, ječmen a oves - současný pohled na jejich význam v lidské výživě
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43902988" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43902988 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Žito, ječmen a oves - současný pohled na jejich význam v lidské výživě
Popis výsledku v původním jazyce
Celozrnné mouky ze žita, ječmene nebo ovsa a cereální výrobky z nich připravené jsou zdrojem nejen vlákniny ale také širšího spektra vitaminů, minerálních, polyfenolových látek a dalších biologicky aktivních látek. Neméně významnou výživovou charakteristikou těchto výrobků je jejich nižší glykemický index. Nový způsob výroby celozrnných mouk, který v současné době testujeme, si vyžádá ještě systematický a hlubší výzkum a zejména optimalizaci technologických parametrů včetně úpravy parametrů pro jednotlivé plodiny. Pokusné pekařské výrobky - chleby včetně kvasových, ale i jemné pečivo vyrobené z těchto speciálních celozrnných mouk dosahovaly při senzorickém posuzování velmi dobrých výsledků, střída chleba vykazovala překvapivě homogenní a jemnou strukturu. Ve výzkumu budeme v obou našich ústavech pokračovat.
Název v anglickém jazyce
Rye, barley and oat - a current view of their importance in human nutrition
Popis výsledku anglicky
Whole grain flour from rye, barley or oats, and wholemeal cereal products are the source of not only fiber but also a wider range of vitamins, minerals, fytochemicals and the other biologically active substances. The lower glycemic index of cereal products is their important nutritional characteristic. The novel milling process for the production of whole grain flour, which is currently testing, it will require a more systematic and deeper research. The experimental bread and bakery products - sourdough bread, fine bakery products - of these special whole grain flours showed very good sensory properties. The crumb had surprisingly homogeneous and fine structure.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník přednášek z 25. odborného semináře k jakosti potravinářských a krmivářských produktů QUALIMA 2016
ISBN
978-80-904468-7-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
25-31
Název nakladatele
Mezos, s.r.o.
Místo vydání
Hradec Králové
Místo konání akce
Pardubice
Datum konání akce
25. 10. 2016
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—