Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nové a netradiční využití ječmene v potravinářství

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F14%3A43899305" target="_blank" >RIV/60461373:22330/14:43899305 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Nové a netradiční využití ječmene v potravinářství

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Pro potravinářské účely je ječmen v ČR využíván hlavně jako surovina na výrobu sladu, piva, krup a vloček. Z hlediska výživy je ječná obilka výjimečným zdrojem vlákniny potravy zejména jedné ze složek rozpustné vlákniny, tzv. beta-glukanů. Ječná vlákninai beta-glukany mají ověřený pozitivní vliv na lidské zdraví (zdravotní tvrzení, nařízení EU č. 412/2012). V rámci renesance ječmene v potravinářství byla vyvinuta ve spolupráci s firmou Zeelandia spol. s r.o. (Malšice) řada nových funkčních výrobků s ječmenem. V dnešní době jsou připravovány v menších pekařských provozech vícezrnné pšenično-ječné chleby, bagety a vdolky. Pro hodnocení kvality ječných surovin (ječné mouky, šroty, otruby) byl vypracován přehled kontrolních analytických a reologických metod. Po analýze složení ječných mlýnských pasáží a statistickém zpracování analytických dat bylo možné cíleně vybrat pasáže s požadovaným obsahem technologicky nebo výživově významných složek. Byl ověřen vliv tepelných procesů (extruze, pr

  • Název v anglickém jazyce

    New and innovative use of barley in food

  • Popis výsledku anglicky

    Cultivated food barley grain is widely used in production of malt, beer and whiskey. The minor portion of barley grain is processed into various sizes of pearl, meal, flour or flake. New functional barley based products were developed in partnership fromInstitute of Chemical Technology Prague (Prague, Czech Republic), Zeelandia Company (Malsice, Czech Republic) and MILCOM a.s. (Tabor, Czech Republic). In cereal technology of recent years, barley flour was included in bread, baguette, various sweet bakery products (e. g. buns, muffins, biscuits, cookies, scones, panettone etc.), extruded snack stick, and pasta. Barley flour replaced part of the wheat flour with very good results in the cereal products. General, barley flour affected changes of dough properties (an increase in water absorption of dough), deteriorates dough handling (a sticky dough), and influenced quality of bread and bakery products (a decrease of bread volume, alterations in texture, color, flavor and taste of final p

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI111B053" target="_blank" >QI111B053: Nové postupy pro využití zemědělských surovin a produkci hlavních druhů potravin zvyšující jejich kvalitu, bezpečnost, konkurenceschopnost a výživový benefit spotřebiteli.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    XLIV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    978-80-86909-09-7

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    115-118

  • Název nakladatele

    Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský Dvůr

  • Datum konání akce

    26. 5. 2014

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku