Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Ječmen, tak jak ho (možná) neznáte - inovace a netradiční využití ječmene v potravinářství

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43896948" target="_blank" >RIV/60461373:22330/13:43896948 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Ječmen, tak jak ho (možná) neznáte - inovace a netradiční využití ječmene v potravinářství

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Ječmen patří mezi nejstarší zemědělské plodiny pěstované u nás i ve světě. Z ječmene se u nás v minulosti připravovala ječná mouka a pečivo (zejména lívance, palačinky a vdolky), dále chléb z ječmene a žita a také různé kaše. Ječmen je unikátním zdrojemvlákniny potravy a zejména rozpustných beta-glukanů s pozitivními zdravotními účinky. Nové využití ječmene spočívá ve výrobě ochucených perliček, které je možné přidávat do jogurtů nebo tavených sýrů. Z ječné mouky byly připraveny chleby, běžné, jemné atrvanlivé pečivo. Další novinkou je příprava ječných kvasů pro pekárenskou technologii.

  • Název v anglickém jazyce

    Barley and its innovative application in food

  • Popis výsledku anglicky

    Barley is the oldest agricultural crop in Czech Republic and in the world. Once barley flour, bread and bakery products and porridge was prepared and used. Barley is unique source of dietary fibre and especially soluble b-glucans with positive health benefits. The new application of barley consists of in the production of tasted pearls which were added to yogurt and processed cheese. Barley based bread and bakery products also were prepared. Barley sourdough fermented by means of Lactobacillus and Propionibacterium had effects on dough and bread quality.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI111B053" target="_blank" >QI111B053: Nové postupy pro využití zemědělských surovin a produkci hlavních druhů potravin zvyšující jejich kvalitu, bezpečnost, konkurenceschopnost a výživový benefit spotřebiteli.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Potravinářská revue

  • ISSN

    1801-9102

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    2013

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    26-29

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus