Ječmen, tak jak ho (možná) neznáte - inovace a netradiční využití ječmene v potravinářství
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43896948" target="_blank" >RIV/60461373:22330/13:43896948 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Ječmen, tak jak ho (možná) neznáte - inovace a netradiční využití ječmene v potravinářství
Popis výsledku v původním jazyce
Ječmen patří mezi nejstarší zemědělské plodiny pěstované u nás i ve světě. Z ječmene se u nás v minulosti připravovala ječná mouka a pečivo (zejména lívance, palačinky a vdolky), dále chléb z ječmene a žita a také různé kaše. Ječmen je unikátním zdrojemvlákniny potravy a zejména rozpustných beta-glukanů s pozitivními zdravotními účinky. Nové využití ječmene spočívá ve výrobě ochucených perliček, které je možné přidávat do jogurtů nebo tavených sýrů. Z ječné mouky byly připraveny chleby, běžné, jemné atrvanlivé pečivo. Další novinkou je příprava ječných kvasů pro pekárenskou technologii.
Název v anglickém jazyce
Barley and its innovative application in food
Popis výsledku anglicky
Barley is the oldest agricultural crop in Czech Republic and in the world. Once barley flour, bread and bakery products and porridge was prepared and used. Barley is unique source of dietary fibre and especially soluble b-glucans with positive health benefits. The new application of barley consists of in the production of tasted pearls which were added to yogurt and processed cheese. Barley based bread and bakery products also were prepared. Barley sourdough fermented by means of Lactobacillus and Propionibacterium had effects on dough and bread quality.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI111B053" target="_blank" >QI111B053: Nové postupy pro využití zemědělských surovin a produkci hlavních druhů potravin zvyšující jejich kvalitu, bezpečnost, konkurenceschopnost a výživový benefit spotřebiteli.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Potravinářská revue
ISSN
1801-9102
e-ISSN
—
Svazek periodika
2013
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
26-29
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—