Optimalizace používání pesticidů proti škůdcům a chorobám v systému integrované produkce cibulové a kořenové zeleniny a salátu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F14%3A00003117" target="_blank" >RIV/00027006:_____/14:00003117 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:41210/14:66232 RIV/60461373:22330/14:43898240
Výsledek na webu
<a href="http://www.vurv.cz/sites/File/Publications/ISBN978-80-7427-161-8.pdf" target="_blank" >http://www.vurv.cz/sites/File/Publications/ISBN978-80-7427-161-8.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Optimalizace používání pesticidů proti škůdcům a chorobám v systému integrované produkce cibulové a kořenové zeleniny a salátu
Popis výsledku v původním jazyce
Metodika je určena zemědělcům a pěstitelům cibulové zeleniny, kořenové zeleniny a salátu, zejména těm, kteří zeleninu pěstují v systému integrované produkce zeleniny. Metodika obsahuje informace a doporučení pro ochranu cibulové zeleniny, kořenové zeleniny a salátu vůči chorobám a škůdcům potřebné pro uplatňování zásad integrované ochrany v souladu s požadavky legislativy platné od roku 2014. Pro každou účinnou látku pesticidu a hodnocený druh zeleniny jsou uvedeny údaje o degradaci reziduí v závislostina čase od termínu aplikace do sklizně. Podle údajů o degradaci reziduí pesticidů v cibulové a kořenové zelenině a salátu lze stanovit akční ochranné lhůty pro nízkoreziduální nebo bezreziduální produkci zeleniny.
Název v anglickém jazyce
Minimalosation use of pesticides against of pests of alliaceous vegetables, root vegetables and lettuce in integrated poduction of vegetables.
Popis výsledku anglicky
Methodology is addressed to farmers and growers of alliaceous vegetables, root vegetables and lettuce and especially to growers producing vegetables in integrated pest management system. Methodology contains information and recommendation for control against main pests and diseases of alliaceous and root vegetables necessary for implementation of principles of integrated control in agreement with legislation requirements valid from 2014 on. For each active substance of pesticides there is information about dissipation of residues in selected vegetables in dependence on time from term of application. According to the knowledge of dissipation of residues in alliaceous vegetables, root vegetables and lettuce it is possible to assess action pre-harvest period for zero residue and low residue production of vegetables.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
GF - Choroby, škůdci, plevely a ochrana rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1210165" target="_blank" >QJ1210165: Vyšší nutriční a hygienicko-toxikologická kvalita hlavních druhů polní zeleniny pěstované v inovovaných systémech integrované a ekologické produkce.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
ISBN 978-80-7427-161-8
Číslo předpisu
UKZUZ 098210/2014
Technické parametry
Osvědčení pod č.j. (UKZUZ 098210/2014) o uznání uplatněné certifikované metodiky vydal Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský. Smlouva o využití výsledku uživatelem č. 10/2014 byla uzavřena se Zelinářskou unií Čech a Moravy, o.s., Krapkova 3, 77900 Olomouc, IČ: 7256566, DIČ: CZ7256566, zastoupená Ing. Jaroslavem Zemanem, předsedou, dne 9.12.2014. Statutární zástupce za VÚRV, v.v.i.: Dr. Ing. Pavel Čermák, ředitel Kontaktní osoba za VÚRV,v.v.i.: prof. RNDr. Ing. František, CSc., tel. 233022409,e-mail: kocourek@vurv.cz
Ekonomické parametry
Přínosy ekonomické pro pěstitele spočívají ve zvýšení ekonomické efektivnosti ochranných opatření vůči chorobám a škůdcům cibulové, kořenové zeleniny a salátu a ve zlepšení ekonomické efektivnosti pěstebních systémů zeleniny. Zvýšením podílu standardu komodit cibulové, kořenové zeleniny a salátu o 2,5 % na 1/5 ploch v důsledku vyšší efektivnosti ochranných opatření vůči škodlivým organismům lze očekávat roční přínosy u pěstitelů okolo 3 mil. Kč za rok.
Označení certifikačního orgánu
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Hroznová 2, 656 06 Brno
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů