Potential of Grapevine Cultivars Grown in the Czech Republic for Grapeseed Oil Production
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F14%3A00003175" target="_blank" >RIV/00027006:_____/14:00003175 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:41210/14:65971
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Potential of Grapevine Cultivars Grown in the Czech Republic for Grapeseed Oil Production
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of the sudy represented quantitative and qualitative evaluation of grape seed composition in more or less grown grapevine cultivars in the Czech Republic for grape seed oil production. Thirty different accessions from the Czech national grapevinecollection situated in one location were utilized for this purpose. The oil content ranged between 7,6+/-0,4% at Siegerrebe and 17,7+/-0,1% at RieslingWeiss. Highest potential for grape seed oil production demonstred "Pinot noir" with 11,3 g of oil perkg og grapes. Concerning fatty acid profile linoleic (69,95-77,19%), oleic (9,97-16,26%), palmitic (4,93-8,02%), stearic (2,91-5,25%) and alfa-linolenic acid (0,31-0,77%) represented the predominant ones. The highest content of dietary linoleic acid in grape seed oil was determined in "Weltliner gruner". In addition, two tocopherols (alfa, gama) and three tocotrienols (alfa, gama, delta) were determined in all seed oils, gama-tocotrienol was the most abundant. Seeds from grapewine cultiv
Název v anglickém jazyce
Potential of Grapevine Cultivars Grown in the Czech Republic for Grapeseed Oil Production
Popis výsledku anglicky
The aim of the sudy represented quantitative and qualitative evaluation of grape seed composition in more or less grown grapevine cultivars in the Czech Republic for grape seed oil production. Thirty different accessions from the Czech national grapevinecollection situated in one location were utilized for this purpose. The oil content ranged between 7,6+/-0,4% at Siegerrebe and 17,7+/-0,1% at RieslingWeiss. Highest potential for grape seed oil production demonstred "Pinot noir" with 11,3 g of oil perkg og grapes. Concerning fatty acid profile linoleic (69,95-77,19%), oleic (9,97-16,26%), palmitic (4,93-8,02%), stearic (2,91-5,25%) and alfa-linolenic acid (0,31-0,77%) represented the predominant ones. The highest content of dietary linoleic acid in grape seed oil was determined in "Weltliner gruner". In addition, two tocopherols (alfa, gama) and three tocotrienols (alfa, gama, delta) were determined in all seed oils, gama-tocotrienol was the most abundant. Seeds from grapewine cultiv
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI111B107" target="_blank" >QI111B107: Výzkum získávání a využití biologicky aktivních látek (BAL) ze semen vinných hroznů pro zlepšení metabolismu hospodářských zvířat jako podklad pro návrh nejlepší dostupné techniky (BAT).</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Proceedings of the 1st International Symposium on Fruit Culture and Its Traditional Knowledge along Silk Road Countries
ISBN
978-94-6261-019-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
63-68
Název nakladatele
International Society for Horticultural Science
Místo vydání
Belgium
Místo konání akce
Yerevan, ARMENIA
Datum konání akce
1. 1. 2013
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
000344604500008