Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Potential of Grapevine Cultivars Grown in the Czech Republic for Grapeseed Oil Production

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F14%3A00003175" target="_blank" >RIV/00027006:_____/14:00003175 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60460709:41210/14:65971

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Potential of Grapevine Cultivars Grown in the Czech Republic for Grapeseed Oil Production

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of the sudy represented quantitative and qualitative evaluation of grape seed composition in more or less grown grapevine cultivars in the Czech Republic for grape seed oil production. Thirty different accessions from the Czech national grapevinecollection situated in one location were utilized for this purpose. The oil content ranged between 7,6+/-0,4% at Siegerrebe and 17,7+/-0,1% at RieslingWeiss. Highest potential for grape seed oil production demonstred "Pinot noir" with 11,3 g of oil perkg og grapes. Concerning fatty acid profile linoleic (69,95-77,19%), oleic (9,97-16,26%), palmitic (4,93-8,02%), stearic (2,91-5,25%) and alfa-linolenic acid (0,31-0,77%) represented the predominant ones. The highest content of dietary linoleic acid in grape seed oil was determined in "Weltliner gruner". In addition, two tocopherols (alfa, gama) and three tocotrienols (alfa, gama, delta) were determined in all seed oils, gama-tocotrienol was the most abundant. Seeds from grapewine cultiv

  • Název v anglickém jazyce

    Potential of Grapevine Cultivars Grown in the Czech Republic for Grapeseed Oil Production

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the sudy represented quantitative and qualitative evaluation of grape seed composition in more or less grown grapevine cultivars in the Czech Republic for grape seed oil production. Thirty different accessions from the Czech national grapevinecollection situated in one location were utilized for this purpose. The oil content ranged between 7,6+/-0,4% at Siegerrebe and 17,7+/-0,1% at RieslingWeiss. Highest potential for grape seed oil production demonstred "Pinot noir" with 11,3 g of oil perkg og grapes. Concerning fatty acid profile linoleic (69,95-77,19%), oleic (9,97-16,26%), palmitic (4,93-8,02%), stearic (2,91-5,25%) and alfa-linolenic acid (0,31-0,77%) represented the predominant ones. The highest content of dietary linoleic acid in grape seed oil was determined in "Weltliner gruner". In addition, two tocopherols (alfa, gama) and three tocotrienols (alfa, gama, delta) were determined in all seed oils, gama-tocotrienol was the most abundant. Seeds from grapewine cultiv

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI111B107" target="_blank" >QI111B107: Výzkum získávání a využití biologicky aktivních látek (BAL) ze semen vinných hroznů pro zlepšení metabolismu hospodářských zvířat jako podklad pro návrh nejlepší dostupné techniky (BAT).</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Proceedings of the 1st International Symposium on Fruit Culture and Its Traditional Knowledge along Silk Road Countries

  • ISBN

    978-94-6261-019-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    63-68

  • Název nakladatele

    International Society for Horticultural Science

  • Místo vydání

    Belgium

  • Místo konání akce

    Yerevan, ARMENIA

  • Datum konání akce

    1. 1. 2013

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku

    000344604500008