Vinný olej - potenciál přírody ukrytý v semenech révy vinné
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F21%3A10149572" target="_blank" >RIV/00027006:_____/21:10149572 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vinný olej - potenciál přírody ukrytý v semenech révy vinné
Popis výsledku v původním jazyce
Výsledky výzkumného projektu "Výzkum získávání a využití biologicky aktivních látek ze semen vinných hroznů pro zlepšení metabolismu hospodářských zvířat jako podklad pro návrh nejlepší dostupné techniky BAT" byly získány z 30 vybraných odrůd révy vinné, které jsou pěstovány ve Výzkumné stanici vinařské v Karlštejně v rámci "Národního programu konzervace a využívání genetických zdrojů rostlin a agrobiodiverzity". Předmětem výzkumu byly matoliny, odpad z vinařské výroby po vylisování moštu, které se v dnešní době čím dál více stávají kvalitní surovinou pro získávání vinného oleje, využívaného zejména v potravinářském a kosmetickém průmyslu. Vinný olej je z výživového hlediska velmi ceněn především pro vysoký obsah látek patřících do skupiny vitaminu E, tj. tokoferolů a tokotrienolů, dále pro vysoké zastoupení esenciální linolové kyseliny a polyfenolických látek. Obsah oleje v semenech révy vinné se pohyboval v rozmezí 4 - 16 % v závislosti na odrůdě. Ranější odrůdy kumulovaly statisticky průkazně nižší obsah lipidů ve srovnání s pozdějšími odrůdami. Tak například odrůda Burgundské modré rané měla ze spektra hodnocených odrůd révy nejnižší obsah vinného oleje v semenech (5 %), vyšší obsah měly odrůdy Muškát moravský a Veltlínské zelené (7 - 9%), Dornfelder, Kerner, Sylvánské zelené a Modrý Portugal 10 - 12 %, Ryzlink vlašský a Rulandské bílé 12 - 14 % a nejvyšší hodnoty vykazovaly odrůdy Ryzlink rýnský, André a Zweigeltrebe 14 - 16 %.
Název v anglickém jazyce
Wine oil - the potential of nature hidden in the seeds of the vine
Popis výsledku anglicky
The results of the research project "Research on the acquisition and use of biologically active substances from grape seeds to improve the metabolism of livestock as a basis for the design of best available BAT" were obtained from 30 selected vine varieties grown at the Research Station for Viticulture in Karlstejn under" National Program for the Conservation and Utilization of Plant Genetic Resources and Agrobiodiversity ". The subject of the research was pulp, waste from wine production after the pressing of must, which today is increasingly becoming a quality raw material for obtaining wine oil, used mainly in the food and cosmetic industries. From an nutritional point of view, wine oil is highly valued especially for the high content of substances belonging to the group of vitamin E, tocopherols and tocotrienols, as well as for the high proportion of essential linoleic acid and polyphenolic substances. The oil content in grapevine seeds ranged from 4 to 16% depending on the variety. Earlier varieties accumulated a statistically significantly lower lipid content compared to later varieties. For example, the Pinot noire early variety had the lowest content of grape oil in seeds (5%) from the spectrum of evaluated vine varieties, the varieties Moravian Muscat and Veltlin Green (7-9%), Dornfelder, Kerner, Green Sylvaner and Blue Portugal had a higher content. 12%, Riesling and Pinot Blanc 12 - 14% and the highest values were shown by the varieties Riesling, Andre and Zweigeltrebe 14 - 16%.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40105 - Horticulture, viticulture
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů