Obsah celkových polyfenolických látek v hroznech vybraných odrůd révy vinné
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F03%3A00005690" target="_blank" >RIV/60460709:41210/03:00005690 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Obsah celkových polyfenolických látek v hroznech vybraných odrůd révy vinné
Popis výsledku v původním jazyce
Statistickým vyhodnocením výsledků bylo možno potvrdit rozdíly v obsahu CP mezi ročníky u všech měřených kategorií (semena, slupky bobulí a mošt) a mezi odrůdou a částí rostliny. Dále byl prokázán rozdíl mezi ročníkem, odrůdou a částí rostliny (slupky bobulí a semena). Naměřené průměrné hodnoty se pohybovaly v roce 2001 a 2002 u hroznového moštu 170,45 resp. 324,20 mg l-1, u slupek bobulí 7 470 resp. 15 600 mg kg-1 sušiny a u semen 91 450 resp. 107 440 mg kg-1 sušiny. Modré odrůdy vykázaly vyššíhodnotyCP v porovnání s bílými, což se shoduje s údaji v literatuře (Cantos et al. 2002, Chicon et al. 2002). Ze získaných výsledků lze předpokládat, že obsah CP ve vinném moštu byl statisticky významně ovlivněn ročníkem. Obsah CP u semen a slupek bo bulí byl statisticky významně ovlivněn ročníkem, odrůdou i částí rostliny. Lze též předpokládat i vliv podmínek prostředí (klima, půda, úroveň agrotechniky), doby sklizně a rozsahu napadení pathogeny. Ze získaných výsledků rovněž vyplývá, že obsahy
Název v anglickém jazyce
Content of total polyphenolic compounds in grapes of selected varieties of vine
Popis výsledku anglicky
The work was focused on the estimation and evaluation of total polyphenols in vine must, skins of grape berries and seeds of twelve selected varieties of vine from the harvest in 2001 and 2002 regarding the attack of grapes with Botrytis cinerea. The samples were obtained from the vineyard Karlštejn from Czech vine region. Content of total polyphenols (CP) was estimated spectrophotometrically with Folin-Ciocalteau´s reagent and the obtained results were statistically evaluated with Statgraphic ANOVA method. Average polyphenol content in vine must ranged from 172.77 mg L-1 to 254.00 mg.L-1 in white vines, in blue varieties from 165.82 mg L-1 to 447.06 mg L-1. Vine must contained the highest amounts of total polyphenols (average content in 2001 was 170.45 mg L-1). Among white vines the richest varieties were Kerner and Riesling, the lowest amounts were found in Sylvane green and Veltlin green, among blue varieties the richest was variety Royal and the lowest content variety Svatovavřinec
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Vitamíny 2003 - Přírodní antioxidanty a volné radikály
ISBN
80-7194-549-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
181-187
Název nakladatele
Univerzita Pardubice
Místo vydání
Pardubice
Místo konání akce
Univerzita Pardubice
Datum konání akce
15. 8. 2003
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—