Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Obsah celkových polyfenolických látek v hroznech vybraných odrůd révy vinné

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F03%3A00005690" target="_blank" >RIV/60460709:41210/03:00005690 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Obsah celkových polyfenolických látek v hroznech vybraných odrůd révy vinné

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Statistickým vyhodnocením výsledků bylo možno potvrdit rozdíly v obsahu CP mezi ročníky u všech měřených kategorií (semena, slupky bobulí a mošt) a mezi odrůdou a částí rostliny. Dále byl prokázán rozdíl mezi ročníkem, odrůdou a částí rostliny (slupky bobulí a semena). Naměřené průměrné hodnoty se pohybovaly v roce 2001 a 2002 u hroznového moštu 170,45 resp. 324,20 mg l-1, u slupek bobulí 7 470 resp. 15 600 mg kg-1 sušiny a u semen 91 450 resp. 107 440 mg kg-1 sušiny. Modré odrůdy vykázaly vyššíhodnotyCP v porovnání s bílými, což se shoduje s údaji v literatuře (Cantos et al. 2002, Chicon et al. 2002). Ze získaných výsledků lze předpokládat, že obsah CP ve vinném moštu byl statisticky významně ovlivněn ročníkem. Obsah CP u semen a slupek bo bulí byl statisticky významně ovlivněn ročníkem, odrůdou i částí rostliny. Lze též předpokládat i vliv podmínek prostředí (klima, půda, úroveň agrotechniky), doby sklizně a rozsahu napadení pathogeny. Ze získaných výsledků rovněž vyplývá, že obsahy

  • Název v anglickém jazyce

    Content of total polyphenolic compounds in grapes of selected varieties of vine

  • Popis výsledku anglicky

    The work was focused on the estimation and evaluation of total polyphenols in vine must, skins of grape berries and seeds of twelve selected varieties of vine from the harvest in 2001 and 2002 regarding the attack of grapes with Botrytis cinerea. The samples were obtained from the vineyard Karlštejn from Czech vine region. Content of total polyphenols (CP) was estimated spectrophotometrically with Folin-Ciocalteau´s reagent and the obtained results were statistically evaluated with Statgraphic ANOVA method. Average polyphenol content in vine must ranged from 172.77 mg L-1 to 254.00 mg.L-1 in white vines, in blue varieties from 165.82 mg L-1 to 447.06 mg L-1. Vine must contained the highest amounts of total polyphenols (average content in 2001 was 170.45 mg L-1). Among white vines the richest varieties were Kerner and Riesling, the lowest amounts were found in Sylvane green and Veltlin green, among blue varieties the richest was variety Royal and the lowest content variety Svatovavřinec

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2003

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Vitamíny 2003 - Přírodní antioxidanty a volné radikály

  • ISBN

    80-7194-549-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    181-187

  • Název nakladatele

    Univerzita Pardubice

  • Místo vydání

    Pardubice

  • Místo konání akce

    Univerzita Pardubice

  • Datum konání akce

    15. 8. 2003

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku