Obsah polyfenolických antioxidantů a trans-resveratrolu v hroznech různých odrůd vinné révy (Vitis vinifera L.)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F04%3A6033" target="_blank" >RIV/60460709:41210/04:6033 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Content of polyphenolic antioxidants and trans-resveratrol in the fruits of different varieties of vine (Vitis vinifera L.)
Popis výsledku v původním jazyce
Contents of polyphenolic antioxidants as total polyphenols and trans-resveratrol in grape musts, grape skins and seeds of twelve vine varieties from the harvests 2001 and 2002 were determined. Polyphenolic antioxidants of grape are very effective in preventing cancer and cardiovascular diseases. Total polyphenolic content was determined spectrophotometrically with phenol Folin-Ciocalteau´s reagent and trans-resveratrol content by HPLC method. The average annual total polyphenol contents in the years 2001 and 2002 were 171 mg/L and 324 mg/L in the must, 7 470 mg/L and 15 600 mg/kg DM in grape skins and 91 450 and 107 440 mg/kg DM in the seeds. The average annual trans-resveratrol values in the years 2001 and 2002 reached 0.817.10-2 mg/kg DM and 4.97.10-2 mg/kg DM in grape skins and 52.7.10-2 mg/kg DM and 4.63.10-2 mg/kg DM in the seeds and there was nearly no trans-resveratrol occurrence in the must. Obtained results were evaluated statistically by Statgraphic and Anova programmes. In t
Název v anglickém jazyce
Content of polyphenolic antioxidants and trans-resveratrol in the fruits of different varieties of vine (Vitis vinifera L.)
Popis výsledku anglicky
Contents of polyphenolic antioxidants as total polyphenols and trans-resveratrol in grape musts, grape skins and seeds of twelve vine varieties from the harvests 2001 and 2002 were determined. Polyphenolic antioxidants of grape are very effective in preventing cancer and cardiovascular diseases. Total polyphenolic content was determined spectrophotometrically with phenol Folin-Ciocalteau´s reagent and trans-resveratrol content by HPLC method. The average annual total polyphenol contents in the years 2001 and 2002 were 171 mg/L and 324 mg/L in the must, 7 470 mg/L and 15 600 mg/kg DM in grape skins and 91 450 and 107 440 mg/kg DM in the seeds. The average annual trans-resveratrol values in the years 2001 and 2002 reached 0.817.10-2 mg/kg DM and 4.97.10-2 mg/kg DM in grape skins and 52.7.10-2 mg/kg DM and 4.63.10-2 mg/kg DM in the seeds and there was nearly no trans-resveratrol occurrence in the must. Obtained results were evaluated statistically by Statgraphic and Anova programmes. In t
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Chemické listy
ISSN
0009-2770
e-ISSN
—
Svazek periodika
98
Číslo periodika v rámci svazku
8
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
683-684
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—