Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Obsah polyfenolických antioxidantů a trans-resveratrolu v hroznech různých odrůd vinné révy (Vitis vinifera L.)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F04%3A6032" target="_blank" >RIV/60460709:41210/04:6032 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Content of polyphenolic antioxidants and trans-resveratrol in grapes of different varieties of grapevine (Vitis vinifera L.)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Contents of polyphenolic antioxidants as total polyphenols and trans-resveratrol in grape musts, grape skins and seeds of twelve vine varieties from the harvests 2001 and 2002 were determined. Polyphenolic antioxidants of grape are very effective in preventing cancer and cardiovascular diseases. Total polyphenolic content was determined spectrophotometrically with phenol Folin-Ciocalteau´s reagent and trans-resveratrol content by HPLC method. The average annual total polyphenol contents in the years 2001 and 2002 were 171 mg/L and 324 mg/L in the must, 7 470 mg/L and 15 600 mg/kg DM in grape skins and 91 450 and 107 440 mg/kg DM in the seeds. The average annual trans-resveratrol values in the years 2001 and 2002 reached 0.817.10-2 mg/kg DM and 4.97.10-2 mg/kg DM in grape skins and 52.7.10-2 mg/kg DM and 4.63.10-2 mg/kg DM in the seeds and there was nearly no trans-resveratrol occurrence in the must. Obtained results were evaluated statistically by Statgraphic and Anova programmes. In t

  • Název v anglickém jazyce

    Content of polyphenolic antioxidants and trans-resveratrol in grapes of different varieties of grapevine (Vitis vinifera L.)

  • Popis výsledku anglicky

    Contents of polyphenolic antioxidants as total polyphenols and trans-resveratrol in grape musts, grape skins and seeds of twelve vine varieties from the harvests 2001 and 2002 were determined. Polyphenolic antioxidants of grape are very effective in preventing cancer and cardiovascular diseases. Total polyphenolic content was determined spectrophotometrically with phenol Folin-Ciocalteau´s reagent and trans-resveratrol content by HPLC method. The average annual total polyphenol contents in the years 2001 and 2002 were 171 mg/L and 324 mg/L in the must, 7 470 mg/L and 15 600 mg/kg DM in grape skins and 91 450 and 107 440 mg/kg DM in the seeds. The average annual trans-resveratrol values in the years 2001 and 2002 reached 0.817.10-2 mg/kg DM and 4.97.10-2 mg/kg DM in grape skins and 52.7.10-2 mg/kg DM and 4.63.10-2 mg/kg DM in the seeds and there was nearly no trans-resveratrol occurrence in the must. Obtained results were evaluated statistically by Statgraphic and Anova programmes. In t

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Horticultural Science

  • ISSN

    0862-867X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    63-69

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus