Obsah polyfenolických antioxidantů a trans-resveratrolu v plodech různých odrůd révy vinné (Vitis vinifera L.)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F04%3A9620" target="_blank" >RIV/60460709:41210/04:9620 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Obsah polyfenolických antioxidantů a trans-resveratrolu v plodech různých odrůd révy vinné (Vitis vinifera L.)
Popis výsledku v původním jazyce
Byl stanoven obsah polyfenolických antioxidantů jako celkových polyfenolů a trans-resveratrolu ve dvanácti odrůdách révy vinné ze sklizně 2001 a 2002. Polyfenolické antioxidanty hroznů jsou velmi účinné jako ochranné látky proti vzniku rakoviny a kardiovaskulárních onemocnění. Obsah celkových polyfenolů byl stanoven spektrofotometricky s Folin-Ciocalteuovým činidlem a obsah trans-resveratrolu metodou HPLC. Byl stanoven jejich obsah v moštu, slupkách a semenech hroznů. Průměrné obsahy v ročnících 2001 a2002 byly 171 mg/l a 324 mg/l v moštu, 7 470 mg/kg suš. a 15 600 mg/kg suš. ve slupkách hroznů a 91 450 mg/kg v suš. a 107 440 mg/kg suš. v semenech. Průměrné roční obsahy trans-resveratrolu v letech 2001 a 2002 dosahovaly hodnot 0,817.10-2 mg/kg suš. a4,97.10-2 mg/kg suš. ve slupkách hroznů a 52,7.10-2 mg/kg sušiny a 4,63.10-2 mg/kg suš. v semenech, zatímco obsah trans-resveratrolu v moštu byl téměř zanedbatelný. Získané výsledky byly statisticky zhodnoceny programy Statgraphic. Byly n
Název v anglickém jazyce
Content of polyphenolic antioxidants and trans-reveratrol in grapes of different varieties of vine (Vitis vinifera L.)
Popis výsledku anglicky
Contents of polyphenolic antioxidants as total polyphenols and trans-resveratrol in twelvw vine varieties from the harvests 2001 and 2002 were determined. Polyphenolic antioxidants of grapes are very effective as protective compounds against the development of cancer and cardiovascular diseases. Content of total polyphenols was determined spectrophotometrically with Folin-Ciocalteau reagent and trans-resveratrol content by HPLC. Contents were determined in must, skins, and seeds of grapes. Averige contents in 2001 and 2002 were 171 mg/L and 324 mg/L in must, 7470 mg/kg DM and 15600 mg/kg DM in the skins of grapes and 91450 mg/kg DM and 107440 mg/kg DM in the seeds, resp. Average years contents of trans-resveratrol in 2001 and 2002 reached 0.817x10-2 mg/kg DM and 4.97x10-2 mg/kg DM in the skins of grapes and 52.7x10-2 mg/kg DM and 4.63x10-2 mg/kg DM in the seeds, while trans-resveratrol content in must was nearly negligible. Obtained results were evaluated statistically by Statgraphic p
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XXXV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
80-902671-8-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
0-0
Název nakladatele
Výzkumný ústav potravinářský Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr
Datum konání akce
24. 5. 2004
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—