Maloobjemové obiloviny - významné zdroje nutričně cenných látek pro využití v potravinářství
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F15%3A00003338" target="_blank" >RIV/00027006:_____/15:00003338 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/25328859:_____/15:#0000852 RIV/00027022:_____/15:#0000047
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Maloobjemové obiloviny - významné zdroje nutričně cenných látek pro využití v potravinářství
Popis výsledku v původním jazyce
Ve vzorcích zrna třech genotypů pšenice seté (Triticum aestivum L.) s netradiční barvou zrna, dvou genotypů pšenice dvouzrnky (Triticum dicoccum Schrank) a dvou materiálů ječmene jarního s bezpluchým typem zrna (Hordeum vulgare L.), pěstovaných v polních podmínkách lokalit Kroměříž a Praha-Ruzyně v letech 2010-2012, byly sledovány obsahy vitaminů skupiny B (thiaminu - B1, riboflavinu - B2, niacinu - B3, pyridoxinu - B6, kyseliny pantothenové - B5), vitaminu E, celkových polyfenolů, celkových karotenoidů a dále celkové, rozpustné a nerozpustné vlákniny potravy. Nejbohatším zdrojem většiny analyzovaných nutričních faktorů byla nová linie bezpluchého ječmene jarního s označením KM 1057. Analýza variance ukázala, že většina sledovaných faktorů (tzn. odrůdy/linie, lokality a ročníky) byla statisticky vysoce významným zdrojem proměnlivosti hodnocených nutričně významných látek.
Název v anglickém jazyce
Minority cereals - important sources of nutritive valuable substances for food application
Popis výsledku anglicky
The contents of B vitamins (thiamine – B1, riboflavin – B2, niacin – B3, pyridoxine – B6, pantothenic acid – B5), vitamin E, total polyphenols and total carotenoids and total, soluble and insoluble dietary fiber in three forms of bread wheat (Triticum aestivum L.) with unusual coloured grain, two emmer wheats (Triticum dicoccum Schrank) and two barleys (Hordeum vulgare L.) with hulless grains were studied. Cereals were grown under field conditions of localities Kromeriz and Praha-Ruzyně in the years 2010-2012. A new line of spring hulless barley KM1057 was the richest source of the most of the analyzed nutritional factors. The results were subjected to variance analysis. Most of factors - varieties/lines, localities, years - were highly statistically significant sources of variability in nutrient contents.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Obilnářské listy
ISSN
1212-138X
e-ISSN
—
Svazek periodika
23
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
49-53
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—