Population Growth of the Generalist Mite Tyrophagus putrescentiae (Acari: Acaridida) Following Adaptation to High- or Low-Fat and High- or Low-Protein Diets and the Effect of Dietary Switch
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F15%3A00003378" target="_blank" >RIV/00027006:_____/15:00003378 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60460709:41210/15:69007
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1093/ee/nvv129" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1093/ee/nvv129</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1093/ee/nvv129" target="_blank" >10.1093/ee/nvv129</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Population Growth of the Generalist Mite Tyrophagus putrescentiae (Acari: Acaridida) Following Adaptation to High- or Low-Fat and High- or Low-Protein Diets and the Effect of Dietary Switch
Popis výsledku v původním jazyce
Aim of this study was to investigate the population growth of stored product mite Tyrophagus putrescentiae after long-term nutritional adaptation to two distinct diets that are commonly infested in the synanthropic environment. The results showed that dietary treatment, nutritional adaptation, and their interaction all significantly influenced population growth. We demonstrated that T. putrescentiae is able survive and reproduce for many generations on dry dog food and flour with different levels of success. High-fat and -protein food accelerated T. putrescentiae population growth compared with the high-carbohydrate diet
Název v anglickém jazyce
Population Growth of the Generalist Mite Tyrophagus putrescentiae (Acari: Acaridida) Following Adaptation to High- or Low-Fat and High- or Low-Protein Diets and the Effect of Dietary Switch
Popis výsledku anglicky
Aim of this study was to investigate the population growth of stored product mite Tyrophagus putrescentiae after long-term nutritional adaptation to two distinct diets that are commonly infested in the synanthropic environment. The results showed that dietary treatment, nutritional adaptation, and their interaction all significantly influenced population growth. We demonstrated that T. putrescentiae is able survive and reproduce for many generations on dry dog food and flour with different levels of success. High-fat and -protein food accelerated T. putrescentiae population growth compared with the high-carbohydrate diet
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EH - Ekologie – společenstva
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA15-09038S" target="_blank" >GA15-09038S: Jsou asociované bakterie s roztočem Tyrophagus putrescentiae odpovědné za úspěšnou kolonizaci prostředí domácností?</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Environmental Entomology
ISSN
0046-225X
e-ISSN
—
Svazek periodika
44
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
1599-1604
Kód UT WoS článku
000366838700016
EID výsledku v databázi Scopus
—