Overview of present and past and pest-associated risks in stored food and feed products: European perspective
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F15%3A00003379" target="_blank" >RIV/00027006:_____/15:00003379 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.jspr.2014.12.006" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.jspr.2014.12.006</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.jspr.2014.12.006" target="_blank" >10.1016/j.jspr.2014.12.006</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Overview of present and past and pest-associated risks in stored food and feed products: European perspective
Popis výsledku v původním jazyce
This review provides an account on the published information regarding the historical development of pest status and risk of stored product pest monitoring in Europe over the past 80 years. Additionally, it documents several risks that have been recentlyidentified such as (i) the arthropod filth contamination of flour; (ii) infestation of the locally produced hams and cheeses; (iii) infestation of pet food; (iv) European north-south geographical shift of pasta infestation by Sitophilus oryzae and driedfruits by Carpoglyphus lactis; (v) outdoor pest refugees; (vi) unattended rodent baits as sources of infestation. Although the reviewed literature identified an increasing mites and psocids as a threat, the quantitative data enabling a statistically-robust evaluation of population trends are missing in most of the European countries. Using several recent examples this review demonstrates the fragmented and methodically non-uniform published information on stored products pests' surveill
Název v anglickém jazyce
Overview of present and past and pest-associated risks in stored food and feed products: European perspective
Popis výsledku anglicky
This review provides an account on the published information regarding the historical development of pest status and risk of stored product pest monitoring in Europe over the past 80 years. Additionally, it documents several risks that have been recentlyidentified such as (i) the arthropod filth contamination of flour; (ii) infestation of the locally produced hams and cheeses; (iii) infestation of pet food; (iv) European north-south geographical shift of pasta infestation by Sitophilus oryzae and driedfruits by Carpoglyphus lactis; (v) outdoor pest refugees; (vi) unattended rodent baits as sources of infestation. Although the reviewed literature identified an increasing mites and psocids as a threat, the quantitative data enabling a statistically-robust evaluation of population trends are missing in most of the European countries. Using several recent examples this review demonstrates the fragmented and methodically non-uniform published information on stored products pests' surveill
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GF - Choroby, škůdci, plevely a ochrana rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LH12160" target="_blank" >LH12160: Druhová diverzita škůdců skladovaného obilí a jejich biologická kontrola pomocí dravých roztočů rodu Cheyletus</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Stored Products Research
ISSN
0022-474X
e-ISSN
—
Svazek periodika
64
Číslo periodika v rámci svazku
October
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
11
Strana od-do
122-132
Kód UT WoS článku
000366781100002
EID výsledku v databázi Scopus
—