Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Achieved parameter changes in Czech and Slovak winter wheat cultivars (Triticum aestivum L.) during 90 years of breeding

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F15%3A00003509" target="_blank" >RIV/00027006:_____/15:00003509 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Achieved parameter changes in Czech and Slovak winter wheat cultivars (Triticum aestivum L.) during 90 years of breeding

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The breeding process unambiguously improved yield parameters of cultivars, powdery mildew resistance and limited lodging of plants. In spite of the shortening of maturing period in modern cultivars, their grain-filling period was significantly longer. We confirmed the negative breeding effect on the level and stability of baking parameters (crude protein, Zeleny sedimentation) compared to old wheat landraces. The most significant impact on parameters changes showed the breeding period 1961 – 1990, especially in case of varieties developed after 1970. It was caused by higher introduction of the foreign cultivars for breeding. Some cultivars developed in this period could also be a suitable as initial genetic sources for breeding of intensive and environmentally resistant cultivars because of their acceptable yield and parameter stability (see Regina and Diana II).

  • Název v anglickém jazyce

    Achieved parameter changes in Czech and Slovak winter wheat cultivars (Triticum aestivum L.) during 90 years of breeding

  • Popis výsledku anglicky

    The breeding process unambiguously improved yield parameters of cultivars, powdery mildew resistance and limited lodging of plants. In spite of the shortening of maturing period in modern cultivars, their grain-filling period was significantly longer. We confirmed the negative breeding effect on the level and stability of baking parameters (crude protein, Zeleny sedimentation) compared to old wheat landraces. The most significant impact on parameters changes showed the breeding period 1961 – 1990, especially in case of varieties developed after 1970. It was caused by higher introduction of the foreign cultivars for breeding. Some cultivars developed in this period could also be a suitable as initial genetic sources for breeding of intensive and environmentally resistant cultivars because of their acceptable yield and parameter stability (see Regina and Diana II).

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    GE - Šlechtění rostlin

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů