Antifungální účinnost extraktů vybraných aromatických rostlin s potenciálem potravinářského využití
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F16%3A00003808" target="_blank" >RIV/00027006:_____/16:00003808 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Antifungální účinnost extraktů vybraných aromatických rostlin s potenciálem potravinářského využití
Popis výsledku v původním jazyce
Mnohé aromatické rostliny mají široké využití v kulinářství, potravinářství, lidové medicíně či jako alternativní nebo doplňkové složky botanických fungicidů. Esenciální oleje (EO) třech významných aromatických rostlin, Foeniculum vulgare, Mentha spicata and Thymus vulgaris byly testovány se zaměřením na hladinu inhibičního potenciálu v závislosti na stoupajícím koncentračním gradientu a to na modelu třech významných modelových patogenních a toxigenních hub: Fusarium oxysporum, Fusarium verticillioides a Penicillium expansum. Antifungální potenciál byl sledován i na základě průběhu křivky efektivity na jednotlivé patogeny. V rámci testovaného souboru byly popsány rozdíly mezi jednotlivými EO. Zdaleka nejvýraznější antifungální efekt byl pozorován u EO z Thymus vulgaris ve všech experimentálních koncentracích.
Název v anglickém jazyce
Antifungal efficacy of selected aromatic plants extracts with potential of food processing
Popis výsledku anglicky
Many of aromatic plants has wide utilization in coulinary, food processing, folk medicine or as alternative or additional components of botanical fungicides. Essential oils (EOs) of three significant aromatic plants, Foeniculum vulgare, Mentha spicata and Thymus vulgaris were tested with a focus on antifungal inhibition level in accordance with raising concentration gradient, namely in the case of three significant target pathogenic or toxigenic fungi: Fusarium oxysporum, Fusarium verticillioides a Penicillium expansum. Antifungal potential was observed even on a base of efficacy curves in the case of different pathogens as well. Within tested EOs complex was described differences. By far the highest efficacy was displayed in the case of Thymus vulgaris EO in the all tested experimental concentrations.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GF - Choroby, škůdci, plevely a ochrana rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510160" target="_blank" >QJ1510160: Nové technologie získávání biologicky aktivních látek z léčivých a aromatických rostlin jako zdrojů účinných látek botanických pesticidů a potravinových doplňků</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
64
Číslo periodika v rámci svazku
12 věd.př.
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
309-312
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—