Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Antifungální účinnost extraktů vybraných aromatických rostlin s potenciálem potravinářského využití

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F16%3A00003808" target="_blank" >RIV/00027006:_____/16:00003808 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Antifungální účinnost extraktů vybraných aromatických rostlin s potenciálem potravinářského využití

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Mnohé aromatické rostliny mají široké využití v kulinářství, potravinářství, lidové medicíně či jako alternativní nebo doplňkové složky botanických fungicidů. Esenciální oleje (EO) třech významných aromatických rostlin, Foeniculum vulgare, Mentha spicata and Thymus vulgaris byly testovány se zaměřením na hladinu inhibičního potenciálu v závislosti na stoupajícím koncentračním gradientu a to na modelu třech významných modelových patogenních a toxigenních hub: Fusarium oxysporum, Fusarium verticillioides a Penicillium expansum. Antifungální potenciál byl sledován i na základě průběhu křivky efektivity na jednotlivé patogeny. V rámci testovaného souboru byly popsány rozdíly mezi jednotlivými EO. Zdaleka nejvýraznější antifungální efekt byl pozorován u EO z Thymus vulgaris ve všech experimentálních koncentracích.

  • Název v anglickém jazyce

    Antifungal efficacy of selected aromatic plants extracts with potential of food processing

  • Popis výsledku anglicky

    Many of aromatic plants has wide utilization in coulinary, food processing, folk medicine or as alternative or additional components of botanical fungicides. Essential oils (EOs) of three significant aromatic plants, Foeniculum vulgare, Mentha spicata and Thymus vulgaris were tested with a focus on antifungal inhibition level in accordance with raising concentration gradient, namely in the case of three significant target pathogenic or toxigenic fungi: Fusarium oxysporum, Fusarium verticillioides a Penicillium expansum. Antifungal potential was observed even on a base of efficacy curves in the case of different pathogens as well. Within tested EOs complex was described differences. By far the highest efficacy was displayed in the case of Thymus vulgaris EO in the all tested experimental concentrations.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GF - Choroby, škůdci, plevely a ochrana rostlin

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510160" target="_blank" >QJ1510160: Nové technologie získávání biologicky aktivních látek z léčivých a aromatických rostlin jako zdrojů účinných látek botanických pesticidů a potravinových doplňků</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    64

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12 věd.př.

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    309-312

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus