Inhibiční efekt potravinářsky využitelných extraktů z aromatických rostlin na růst patogenních a toxigenních hub rodu Aspergillus
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F17%3A00004179" target="_blank" >RIV/00027006:_____/17:00004179 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Inhibiční efekt potravinářsky využitelných extraktů z aromatických rostlin na růst patogenních a toxigenních hub rodu Aspergillus
Popis výsledku v původním jazyce
Mnohé aromatické rostliny mají široké využití v kulinářství, potravinářství, lidové medicíně či jako alternativní nebo doplňkové složky botanických fungicidů. Esenciální oleje (EO) třech významných aromatických rostlin, Foeniculum vulgare, Mentha spicata and Thymus vulgaris byly testovány se zaměřením na hladinu inhibičního potenciálu v závislosti na stoupajícím koncentračním gradientu a to na modelu dvou významných modelových patogenních a toxigenních hub: Aspergillus flavus a Aspergillus fumigatus. Antifungální potenciál byl sledován i na základě průběhu křivky efektivity na jednotlivé patogeny.
Název v anglickém jazyce
Inhibitory effect of food processing aromatic plants extracts against growth of pathogenic and toxigenic fungi of the genus Aspergillus
Popis výsledku anglicky
Many of aromatic plants has wide utilization in coulinary, food processing, folk medicine or as alternative or additional components of botanical fungicides. Essential oils (EOs) of three significant aromatic plants, Foeniculum vulgare, Mentha spicata and Thymus vulgaris were tested with a focus on antifungal inhibition level in accordance with raising concentration gradient, namely in the case of three significant target pathogenic or toxigenic fungi: Aspergillus flavus and Aspergillus fumigatus. Antifungal potential was observed even on a base of efficacy curves in the case of different pathogens as well.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510160" target="_blank" >QJ1510160: Nové technologie získávání biologicky aktivních látek z léčivých a aromatických rostlin jako zdrojů účinných látek botanických pesticidů a potravinových doplňků</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
65
Číslo periodika v rámci svazku
12 vědecká příloha
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
367-370
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—