Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Inhibiční efekt potravinářsky využitelných extraktů z aromatických rostlin na růst patogenních a toxigenních hub rodu Aspergillus

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F17%3A00004179" target="_blank" >RIV/00027006:_____/17:00004179 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Inhibiční efekt potravinářsky využitelných extraktů z aromatických rostlin na růst patogenních a toxigenních hub rodu Aspergillus

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Mnohé aromatické rostliny mají široké využití v kulinářství, potravinářství, lidové medicíně či jako alternativní nebo doplňkové složky botanických fungicidů. Esenciální oleje (EO) třech významných aromatických rostlin, Foeniculum vulgare, Mentha spicata and Thymus vulgaris byly testovány se zaměřením na hladinu inhibičního potenciálu v závislosti na stoupajícím koncentračním gradientu a to na modelu dvou významných modelových patogenních a toxigenních hub: Aspergillus flavus a Aspergillus fumigatus. Antifungální potenciál byl sledován i na základě průběhu křivky efektivity na jednotlivé patogeny.

  • Název v anglickém jazyce

    Inhibitory effect of food processing aromatic plants extracts against growth of pathogenic and toxigenic fungi of the genus Aspergillus

  • Popis výsledku anglicky

    Many of aromatic plants has wide utilization in coulinary, food processing, folk medicine or as alternative or additional components of botanical fungicides. Essential oils (EOs) of three significant aromatic plants, Foeniculum vulgare, Mentha spicata and Thymus vulgaris were tested with a focus on antifungal inhibition level in accordance with raising concentration gradient, namely in the case of three significant target pathogenic or toxigenic fungi: Aspergillus flavus and Aspergillus fumigatus. Antifungal potential was observed even on a base of efficacy curves in the case of different pathogens as well.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510160" target="_blank" >QJ1510160: Nové technologie získávání biologicky aktivních látek z léčivých a aromatických rostlin jako zdrojů účinných látek botanických pesticidů a potravinových doplňků</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    65

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12 vědecká příloha

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    367-370

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus