Antifungální potenciál syntetických konzervačních látek a kyseliny salicylové proti známým houbovým patogenům
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F16%3A00003809" target="_blank" >RIV/00027006:_____/16:00003809 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Antifungální potenciál syntetických konzervačních látek a kyseliny salicylové proti známým houbovým patogenům
Popis výsledku v původním jazyce
Kyselina salicylová, jako látka rostlinného původu s vysokou antifungální účinností byla porovnávána s extrémně účinnými, nicméně problematickými parabeny. Parabeny byly vybrány záměrně pro svou předpokládanou účinnost nebo chemickou molekulární podobnost s kyselinou salicylovou. Experimentálně byla zvolena efektivní, ale nejnižší možná koncentrace pro celý testovací soubor dle kyseliny salicylové. Ačkoliv kyselina salicylová vykázala menší účinnost v extrémně nízké dávce ve srovnání s parabeny, výhodou zůstává její přírodní původ a ekologická nezávadnost ve srovnání s legislativně nebo hygienicky problematickým parabeny. Experiment byl realizován na vzorku třech vybraných modelových hub, významných v zemědělské oblasti: Monillia fructigena, Botritys cinerea a Penicillium expansum.
Název v anglickém jazyce
Antifungal potential of synthetic preservative compounds and salicylic acid against known fungal pathogens
Popis výsledku anglicky
Salicylic acid, as a compound with natural origin with very promising antifungal efficacy was compared with extremely effective but hygienically problematic parabens. Parabens were selected on a purpose for their predicted efficacy or chemical molecular similarity with salicylic acid. It has been chosen the lowest possible but still effective concentration for whole testing group according to salicylic acid efficacy. Nevertheless salicylic acid displayed in extremely low concentration as less effective, its advantage is their natural origin and environmental harmlessness unlike synthetic legislatively and hygienically problematic parabens. The experiment was conducted on a sample of three selected significant fungi: Monillia fructigena, Botritys cinerea and Penicillium expansum.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GF - Choroby, škůdci, plevely a ochrana rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
64
Číslo periodika v rámci svazku
12 věd.př.
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
313-316
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—