Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv technologického zpracování pšeničného zrna na stravitelnost škrobu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F16%3A00003822" target="_blank" >RIV/00027006:_____/16:00003822 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv technologického zpracování pšeničného zrna na stravitelnost škrobu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Škrob patří mezi fyziologicky a hospodářsky nejdůležitější polysacharidy, je hlavní energetickou složkou lidské potravy a významně ovlivňuje funkční vlastnosti potravin. Zrno pšenice představuje jeden z hlavních zdrojů škrobu v potravě. Škrob v potravinách může být rozdělen podle úrovně jeho stravitelnosti a citlivosti k enzymovému systému člověka do tří kategorií: rychle stravitelný škrob (rapidly digestible starch – RDS), pomalu stravitelný škrob (slowly digestible starch – SDS) a rezistentní škrob (resistant starch – RS). Technologické zpracováním (zejména mechanické a tepelné) pšeničného zrna má významný vliv na stravitelnost škrobu a tím i na nutriční kvalitu konečného produktu.

  • Název v anglickém jazyce

    The effect of technological processing of wheat grain on starch digestibility

  • Popis výsledku anglicky

    Starch constitutes a major form of energy storage in higher plants, and starchy foods, therefore, provide the main energy supply in the human diet. Based on availability to the human enzyme system and the velocity of its digestion, we can classify starch as rapidly digestible starch, slowly digestible starch and resistant starch. The digestibility of starch is istrongly influenced by processing, which has an impact on the nutritional quality of the final product.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1310219" target="_blank" >QJ1310219: Pšenice se specifickým složením a vlastnostmi škrobu pro potravinářské a průmyslové účely</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    64

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12 věd.př.

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    465-468

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus