Vliv technologického zpracování pšeničného zrna na stravitelnost škrobu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F16%3A00003822" target="_blank" >RIV/00027006:_____/16:00003822 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv technologického zpracování pšeničného zrna na stravitelnost škrobu
Popis výsledku v původním jazyce
Škrob patří mezi fyziologicky a hospodářsky nejdůležitější polysacharidy, je hlavní energetickou složkou lidské potravy a významně ovlivňuje funkční vlastnosti potravin. Zrno pšenice představuje jeden z hlavních zdrojů škrobu v potravě. Škrob v potravinách může být rozdělen podle úrovně jeho stravitelnosti a citlivosti k enzymovému systému člověka do tří kategorií: rychle stravitelný škrob (rapidly digestible starch – RDS), pomalu stravitelný škrob (slowly digestible starch – SDS) a rezistentní škrob (resistant starch – RS). Technologické zpracováním (zejména mechanické a tepelné) pšeničného zrna má významný vliv na stravitelnost škrobu a tím i na nutriční kvalitu konečného produktu.
Název v anglickém jazyce
The effect of technological processing of wheat grain on starch digestibility
Popis výsledku anglicky
Starch constitutes a major form of energy storage in higher plants, and starchy foods, therefore, provide the main energy supply in the human diet. Based on availability to the human enzyme system and the velocity of its digestion, we can classify starch as rapidly digestible starch, slowly digestible starch and resistant starch. The digestibility of starch is istrongly influenced by processing, which has an impact on the nutritional quality of the final product.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1310219" target="_blank" >QJ1310219: Pšenice se specifickým složením a vlastnostmi škrobu pro potravinářské a průmyslové účely</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
64
Číslo periodika v rámci svazku
12 věd.př.
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
465-468
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—