Variabilita reologických vlastností škrobu u vybraných pšeničných odrůd
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F16%3A00003823" target="_blank" >RIV/00027006:_____/16:00003823 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Variabilita reologických vlastností škrobu u vybraných pšeničných odrůd
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo posoudit variabilitu reologických vlastností izolovaných škrobů u 6 vybraných odrůd ozimých pšenic s využitím systému Mixolab. Byla potvrzena odrůdová specifičnost reologických vlastností izolovaných škrobů i jejich vysoká homologie se škrobovou částí reologické křivky mouky a parametry hydratace u mouky (r = 0,60 – 0,93). Velmi zajímavý výsledek byl získán z korelací vybraných reologických parametrů škrobových izolátů (C1 a C3-C2) ke stabilitě těsta, jejichž vysoké záporné korelační koeficienty (-0,89 a -0,81) naznačovaly významný vliv vlastností škrobu na stabilitu těsta. Sledováním i těchto parametrů u škrobových izolátů tak může přispět k lepšímu pochopení vztahů mezi bílkovinným a škrobovým komplexem a efektivnějšímu vývoji odrůd se specifickou stabilitou těsta při hnětení.
Název v anglickém jazyce
Rheological variability of starch in selected wheat cultivars
Popis výsledku anglicky
We characterized rheological properties of isolated starch in 6 selected winter wheat varieties using the system Mixolab. We confirmed varietal dependency of rheological properties of isolated starchy samples as well as their high correlation to the starchy part of the rheological curve of flour and to water absorption (r = 0.60 – 0.93). The correlations of the rheological parameters in isolated starchy samples (C1 a C3-C2) to dough stability offered very interesting results. The obtained high negative correlation coefficients (-0.89 a -0.81) indicated a significant impact of starch properties on final dough stability. The rheological analyses of isolated starch could contribute to better understanding of relations between starch and protein complex and could enable effective wheat cultivar development with specific dough stability.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1310219" target="_blank" >QJ1310219: Pšenice se specifickým složením a vlastnostmi škrobu pro potravinářské a průmyslové účely</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
64
Číslo periodika v rámci svazku
12 věd.př.
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
472-476
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—