Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Variabilita reologických vlastností škrobu u vybraných pšeničných odrůd

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F16%3A00003823" target="_blank" >RIV/00027006:_____/16:00003823 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Variabilita reologických vlastností škrobu u vybraných pšeničných odrůd

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo posoudit variabilitu reologických vlastností izolovaných škrobů u 6 vybraných odrůd ozimých pšenic s využitím systému Mixolab. Byla potvrzena odrůdová specifičnost reologických vlastností izolovaných škrobů i jejich vysoká homologie se škrobovou částí reologické křivky mouky a parametry hydratace u mouky (r = 0,60 – 0,93). Velmi zajímavý výsledek byl získán z korelací vybraných reologických parametrů škrobových izolátů (C1 a C3-C2) ke stabilitě těsta, jejichž vysoké záporné korelační koeficienty (-0,89 a -0,81) naznačovaly významný vliv vlastností škrobu na stabilitu těsta. Sledováním i těchto parametrů u škrobových izolátů tak může přispět k lepšímu pochopení vztahů mezi bílkovinným a škrobovým komplexem a efektivnějšímu vývoji odrůd se specifickou stabilitou těsta při hnětení.

  • Název v anglickém jazyce

    Rheological variability of starch in selected wheat cultivars

  • Popis výsledku anglicky

    We characterized rheological properties of isolated starch in 6 selected winter wheat varieties using the system Mixolab. We confirmed varietal dependency of rheological properties of isolated starchy samples as well as their high correlation to the starchy part of the rheological curve of flour and to water absorption (r = 0.60 – 0.93). The correlations of the rheological parameters in isolated starchy samples (C1 a C3-C2) to dough stability offered very interesting results. The obtained high negative correlation coefficients (-0.89 a -0.81) indicated a significant impact of starch properties on final dough stability. The rheological analyses of isolated starch could contribute to better understanding of relations between starch and protein complex and could enable effective wheat cultivar development with specific dough stability.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1310219" target="_blank" >QJ1310219: Pšenice se specifickým složením a vlastnostmi škrobu pro potravinářské a průmyslové účely</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    64

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12 věd.př.

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    472-476

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus