Metodika kryokonzervace citlivých genotypů bramboru
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F16%3A00003863" target="_blank" >RIV/00027006:_____/16:00003863 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vurv.cz/sites/File/Publications/ISBN%20978-80-7427-222-6.pdf" target="_blank" >http://www.vurv.cz/sites/File/Publications/ISBN%20978-80-7427-222-6.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Metodika kryokonzervace citlivých genotypů bramboru
Popis výsledku v původním jazyce
Tato metodika popisuje postup přípravy explantátů před kryokonzervací, dehydrataci vzrostných vrcholů, způsob a zásady pro zamražení vzorků i regeneraci kontrolních rostlin, včetně hodnocení životnosti a regenerace explantátů pro citlivé genotypy bramboru, které bylo dříve jen velmi obtížné úspěšně kryokonzervovat. Uživatelem metodiky je MZe, které ji uplatní v rámci „Národního programu konzervace a využívání genetických zdrojů rostlin, zvířat a mikroorganismů významných pro výživu a zemědělství“.
Název v anglickém jazyce
Cryopreservation of sensitive potato genotypes
Popis výsledku anglicky
This methodology describes the preparation of explants prior to cryopreservation, dehydration of shoot tips, procedure and principles of sample cryopreservation, regeneration of control plants, including evaluation of explant survival and regeneration for sensitive potato genotypes which were formerly very difficult to cryopreserve. Ministry of agriculture of the Czech Republic is the user of this methodology and it applies it in the framework of the "National program for conservation and utilization of plant genetic resources, animals and micro-organisms important for nutrition and agriculture".
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
EI - Biotechnologie a bionika
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
ISBN 978-80-7427-222-6
Číslo předpisu
73521/2016-MZE
Technické parametry
Osvědčení pod č.j. 73521/2016-MZE o uznání certifikované metodiky vydalo Ministerstvo zemědělství, Odbor environmentální a ekologického zemědělství dne 21.12.2016. Smlouva o uplatnění certifikované metodiky č. 19/2016 byla uzavřena dne 16.12.2016 mezi smluvními stranami Výzkumným ústavem rostlinné výroby, v.v.i., Drnovská 507, 161 06 Praha 6, IČ: 000270006, DIČ: CZ00027006 (poskytovatel) a MZe, Odbor environmentální a ekologického zemědělství, Těšnov 17, 117 05 Praha 1, IČ: 00020478, zastoupený Ing. Janem Gallasem, ředitelem odboru (uživatel). Statutární zástupce za VÚRV, v.v.i.: Dr. Ing. Pavel Čermák, ředitel Kontaktní osoba za VÚRV,v.v.i.: Ing. Miloš Faltus, Ph.D., tel. 233022362, e-mail: faltus@vurv.cz ISBN 978-80-7427-222-6
Ekonomické parametry
Předpokládané ekonomické přínosy využití této metodiky jsou minimálně 200 tis. Kč ročně při předpokladu každoroční kryokonzervace deseti nových odrůd bramboru. Vychází se ze skutečnosti, že tato částka by byla vynaložena na kryokonzervaci citlivých genotypů bramboru, ale k jejich úspěšné kryokonzervaci by nedošlo. Zmíněná částka vychází z nákladů na namnožení in vitro rostlin, jejich otužení a kryokonzervaci, včetně kontrolní regenerace a následného uchování 10 genotypů bramboru na 1 rok. Protože se jedná o metodu určenou pro dlouhodobé uchování genetických zdrojů, souvisí rentabilita této metody s dobou uchování vzorků v kapalném dusíku. Náklady na kryokonzervaci jsou nejvyšší na počátku při zavádění položek do kryobanky, ale samotné náklady na skladování v kapalném dusíku jsou poměrně nízké. Proto lze návratnost vstupních nákladů očekávat po osmi letech kryokonzervace a ekonomický přínos metodiky bude přímo úměrný době uchování vzorků v kapalném dusíku.
Označení certifikačního orgánu
Ministerstvo zemědělství, Odbor environmentální a ekologického zemědělství, Těšnov 17, 117 05 Praha 1
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů