Detection of PCR Inhibition in Food and Feed with a Synthetic Plasmid
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F17%3A00003988" target="_blank" >RIV/00027006:_____/17:00003988 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.17221/374/2016-CJFS" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.17221/374/2016-CJFS</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.17221/374/2016-CJFS" target="_blank" >10.17221/374/2016-CJFS</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Detection of PCR Inhibition in Food and Feed with a Synthetic Plasmid
Popis výsledku v původním jazyce
The quantitative real-time polymerase chain reaction (qPCR) can be inhibited by various substances and the DNA content in the sample can be underestimated. It is necessary to identify PCR inhibition and choose an optimal DNA isolation protocol to correctly evaluate the sample. In a previous study, we have developed an assay using plasmid DNA carrying a non-homologous random sequence identifying possible inhibitors in qPCR in food/feed samples. Here, we present a successful use of the plasmid inhibition detection in and DNA isolation protocol optimisation for four food/feed samples in qPCR analysis of the sequence coding for chloroplast tRNA-Leu: two meat meal samples and two samples made of cranberries (jam and dried fruit). The plasmid assay allowed to effectively reveal PCR inhibition in all of the different sample matrices and to choose an optimal DNA isolation protocol.
Název v anglickém jazyce
Detection of PCR Inhibition in Food and Feed with a Synthetic Plasmid
Popis výsledku anglicky
The quantitative real-time polymerase chain reaction (qPCR) can be inhibited by various substances and the DNA content in the sample can be underestimated. It is necessary to identify PCR inhibition and choose an optimal DNA isolation protocol to correctly evaluate the sample. In a previous study, we have developed an assay using plasmid DNA carrying a non-homologous random sequence identifying possible inhibitors in qPCR in food/feed samples. Here, we present a successful use of the plasmid inhibition detection in and DNA isolation protocol optimisation for four food/feed samples in qPCR analysis of the sequence coding for chloroplast tRNA-Leu: two meat meal samples and two samples made of cranberries (jam and dried fruit). The plasmid assay allowed to effectively reveal PCR inhibition in all of the different sample matrices and to choose an optimal DNA isolation protocol.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
10609 - Biochemical research methods
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1530272" target="_blank" >QJ1530272: Komplexní strategie pro efektivní odhalování falšování potravin v řetězci (prvo)výroba - spotřebitel</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Food Sciences
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Svazek periodika
35
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
160-164
Kód UT WoS článku
000400934000008
EID výsledku v databázi Scopus
—