Determining the Optimal Method for DNA Isolation from Fruit Jams
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F18%3A00004503" target="_blank" >RIV/00027006:_____/18:00004503 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.17221/340/2017-CJFS" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.17221/340/2017-CJFS</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.17221/340/2017-CJFS" target="_blank" >10.17221/340/2017-CJFS</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Determining the Optimal Method for DNA Isolation from Fruit Jams
Popis výsledku v původním jazyce
DNA extraction is a crucial step in PCR analysis especially when analysing food samples that can be degraded and can potentially contain PCR-inhibiting substances. In this study, we compared the suitability of three DNA extraction methods - two kits: DNeasy (R) Plant Mini Kit and NucleoSpin (R) Food, and the CTAB method - for DNA extraction from commercial fruit jams. Fourteen jams with different contents of fruit, sugar and other additives were extracted in triplicate using the above-mentioned methods directly and after a washing step. The concentration and optical density were analysed using UV spectrophotometry and the amplifiability of the obtained DNA was evaluated using a PCR assay targeting a sequence coding for chloroplast tRNA-Leu. Samples isolated using the NucleoSpin (R) Food kit contained non-amplifiable DNA in eight cases, and samples isolated using the CTAB method could not be quantified. The DNeasy (R) Plant Mini Kit thus proved to be the most suitable method, since well-amplifiable DNA was obtained for all the analysed samples.
Název v anglickém jazyce
Determining the Optimal Method for DNA Isolation from Fruit Jams
Popis výsledku anglicky
DNA extraction is a crucial step in PCR analysis especially when analysing food samples that can be degraded and can potentially contain PCR-inhibiting substances. In this study, we compared the suitability of three DNA extraction methods - two kits: DNeasy (R) Plant Mini Kit and NucleoSpin (R) Food, and the CTAB method - for DNA extraction from commercial fruit jams. Fourteen jams with different contents of fruit, sugar and other additives were extracted in triplicate using the above-mentioned methods directly and after a washing step. The concentration and optical density were analysed using UV spectrophotometry and the amplifiability of the obtained DNA was evaluated using a PCR assay targeting a sequence coding for chloroplast tRNA-Leu. Samples isolated using the NucleoSpin (R) Food kit contained non-amplifiable DNA in eight cases, and samples isolated using the CTAB method could not be quantified. The DNeasy (R) Plant Mini Kit thus proved to be the most suitable method, since well-amplifiable DNA was obtained for all the analysed samples.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
10609 - Biochemical research methods
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1530272" target="_blank" >QJ1530272: Komplexní strategie pro efektivní odhalování falšování potravin v řetězci (prvo)výroba - spotřebitel</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Food Sciences
ISSN
1212-1800
e-ISSN
1805-9317
Svazek periodika
36
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
126-132
Kód UT WoS článku
000431537800003
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85046690431