Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Determining the Optimal Method for DNA Isolation from Fruit Jams

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F18%3A00004503" target="_blank" >RIV/00027006:_____/18:00004503 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.17221/340/2017-CJFS" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.17221/340/2017-CJFS</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.17221/340/2017-CJFS" target="_blank" >10.17221/340/2017-CJFS</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Determining the Optimal Method for DNA Isolation from Fruit Jams

  • Popis výsledku v původním jazyce

    DNA extraction is a crucial step in PCR analysis especially when analysing food samples that can be degraded and can potentially contain PCR-inhibiting substances. In this study, we compared the suitability of three DNA extraction methods - two kits: DNeasy (R) Plant Mini Kit and NucleoSpin (R) Food, and the CTAB method - for DNA extraction from commercial fruit jams. Fourteen jams with different contents of fruit, sugar and other additives were extracted in triplicate using the above-mentioned methods directly and after a washing step. The concentration and optical density were analysed using UV spectrophotometry and the amplifiability of the obtained DNA was evaluated using a PCR assay targeting a sequence coding for chloroplast tRNA-Leu. Samples isolated using the NucleoSpin (R) Food kit contained non-amplifiable DNA in eight cases, and samples isolated using the CTAB method could not be quantified. The DNeasy (R) Plant Mini Kit thus proved to be the most suitable method, since well-amplifiable DNA was obtained for all the analysed samples.

  • Název v anglickém jazyce

    Determining the Optimal Method for DNA Isolation from Fruit Jams

  • Popis výsledku anglicky

    DNA extraction is a crucial step in PCR analysis especially when analysing food samples that can be degraded and can potentially contain PCR-inhibiting substances. In this study, we compared the suitability of three DNA extraction methods - two kits: DNeasy (R) Plant Mini Kit and NucleoSpin (R) Food, and the CTAB method - for DNA extraction from commercial fruit jams. Fourteen jams with different contents of fruit, sugar and other additives were extracted in triplicate using the above-mentioned methods directly and after a washing step. The concentration and optical density were analysed using UV spectrophotometry and the amplifiability of the obtained DNA was evaluated using a PCR assay targeting a sequence coding for chloroplast tRNA-Leu. Samples isolated using the NucleoSpin (R) Food kit contained non-amplifiable DNA in eight cases, and samples isolated using the CTAB method could not be quantified. The DNeasy (R) Plant Mini Kit thus proved to be the most suitable method, since well-amplifiable DNA was obtained for all the analysed samples.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10609 - Biochemical research methods

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1530272" target="_blank" >QJ1530272: Komplexní strategie pro efektivní odhalování falšování potravin v řetězci (prvo)výroba - spotřebitel</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Food Sciences

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

    1805-9317

  • Svazek periodika

    36

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    126-132

  • Kód UT WoS článku

    000431537800003

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85046690431