Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Technologický postup třístupňové kontroly vstupních šlechtitelských a množitelských materiálů bramboru eliminující možnost vertikálního šíření latentní infekce bakteriální kroužkovitosti bramboru, vyvolané karanténním činitelem, bakterií Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F17%3A00003990" target="_blank" >RIV/00027006:_____/17:00003990 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Technologický postup třístupňové kontroly vstupních šlechtitelských a množitelských materiálů bramboru eliminující možnost vertikálního šíření latentní infekce bakteriální kroužkovitosti bramboru, vyvolané karanténním činitelem, bakterií Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Předmětem technologie je postup kontroly zahrnující třístupňové systematické testování a nakládání se všemi vstupními šlechtitelskými a množitelskými materiály, vyznačující se zvýšením pravděpodobnosti zachycení bakterie Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus. Tento technologický postup eliminace podezřelých materiálů předchází vlastnímu procesu šlechtění nových perspektivních konzumních a průmyslových odrůd bramboru a množení jednotlivých genotypů bramboru uchovávaných v tkáňových kulturách.

  • Název v anglickém jazyce

    Technology of three-stage control process of breding and propagation potato material eliminating the possibility of vertical spreding of latent infection of bacterial ring rot caused by quarantiane agent, Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus bacterium.

  • Popis výsledku anglicky

    The subject of technology is three-stage process of systematic permanent determination and manipulation with all inicial breeding and propagation material, for high incidence latent infection revealing of Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus. This technology of elimination of suspected potato materials use to be run before breeding process of new potato ware and industrial varieties and multiplication of individual potato genotypes in nuclear stock.

Klasifikace

  • Druh

    Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1310218" target="_blank" >QJ1310218: Snížení rizika výskytu původce bakteriální kroužkovitosti bramboru v šlechtitelském a množitelském materiálu.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    VÚRV-OT-02/2017

  • Číselná identifikace

    VÚRV-OT-02/2017

  • Technické parametry

    Vesa Velhartice, a.s., se sídlem Velhartice, 341 42 Kolínec

  • Ekonomické parametry

    Farmáři se obávají nakupovat sadbu z podniku s MRO minulostí a ze setrvačnosti odebírají sadbu z jiných firem. Pěstitelé a šlechtitelé pak obtížně hledají nové zákazníky. Zisk podniku při množení perspektivní odrůdy se odhaduje na cca 2400 tis. Kč/rok.

  • Kategorie aplik. výsledku dle nákladů

  • IČO vlastníka výsledku

    00027006

  • Název vlastníka

    Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i.

  • Stát vlastníka

    CZ - Česká republika

  • Druh možnosti využití

    N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)

  • Požadavek na licenční poplatek

  • Adresa www stránky s výsledkem