Technologický postup třístupňové kontroly vstupních šlechtitelských a množitelských materiálů bramboru eliminující možnost vertikálního šíření latentní infekce bakteriální kroužkovitosti bramboru, vyvolané karanténním činitelem, bakterií Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F17%3A00003990" target="_blank" >RIV/00027006:_____/17:00003990 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Technologický postup třístupňové kontroly vstupních šlechtitelských a množitelských materiálů bramboru eliminující možnost vertikálního šíření latentní infekce bakteriální kroužkovitosti bramboru, vyvolané karanténním činitelem, bakterií Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus.
Popis výsledku v původním jazyce
Předmětem technologie je postup kontroly zahrnující třístupňové systematické testování a nakládání se všemi vstupními šlechtitelskými a množitelskými materiály, vyznačující se zvýšením pravděpodobnosti zachycení bakterie Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus. Tento technologický postup eliminace podezřelých materiálů předchází vlastnímu procesu šlechtění nových perspektivních konzumních a průmyslových odrůd bramboru a množení jednotlivých genotypů bramboru uchovávaných v tkáňových kulturách.
Název v anglickém jazyce
Technology of three-stage control process of breding and propagation potato material eliminating the possibility of vertical spreding of latent infection of bacterial ring rot caused by quarantiane agent, Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus bacterium.
Popis výsledku anglicky
The subject of technology is three-stage process of systematic permanent determination and manipulation with all inicial breeding and propagation material, for high incidence latent infection revealing of Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus. This technology of elimination of suspected potato materials use to be run before breeding process of new potato ware and industrial varieties and multiplication of individual potato genotypes in nuclear stock.
Klasifikace
Druh
Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1310218" target="_blank" >QJ1310218: Snížení rizika výskytu původce bakteriální kroužkovitosti bramboru v šlechtitelském a množitelském materiálu.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
VÚRV-OT-02/2017
Číselná identifikace
VÚRV-OT-02/2017
Technické parametry
Vesa Velhartice, a.s., se sídlem Velhartice, 341 42 Kolínec
Ekonomické parametry
Farmáři se obávají nakupovat sadbu z podniku s MRO minulostí a ze setrvačnosti odebírají sadbu z jiných firem. Pěstitelé a šlechtitelé pak obtížně hledají nové zákazníky. Zisk podniku při množení perspektivní odrůdy se odhaduje na cca 2400 tis. Kč/rok.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
00027006
Název vlastníka
Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i.
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)
Požadavek na licenční poplatek
—
Adresa www stránky s výsledkem
—