Houby rodů Penicillium a Aspergillus ve skladovaných zrnech obilovin v České republice
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F18%3A00004512" target="_blank" >RIV/00027006:_____/18:00004512 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Houby rodů Penicillium a Aspergillus ve skladovaných zrnech obilovin v České republice
Popis výsledku v původním jazyce
Byl porovnáván výskyt hub z rodů Penicillium a Aspergillus ve skladovaných zrnech obilovin v České republice při použití dvou způsobů povrchového ošetření. Byly zjištěny významné rozdíly mezi výskytem těchto rodů hub mezi oběma způsoby povrchového ošetření. Při ošetření roztokem chloraminu byly houby z rodů Penicillium a Aspergillus zjištěny ve 40,40 % a 3,60 % zrn, respektive. Při ošetření metodou založenou na následném použití roztoků etanolu a chlornanu byly houby z rodů Penicillium a Aspergillus zjištěny v 1,46% a 0,12% zrn, respektive. Z rodu Aspergillus byly nejčastěji zaznamenány druhy ze skupiny Aspergillus versicolor, A. flavus a A. ruber. Z rodu Penicillium s. l. byly nejčastěji zaznamenány druhy ze skupin Penicillium exilicaulis. P. viridicatum, P. citrinum, P. camemberti, P. expansum a Talaromyces rugulosus.
Název v anglickém jazyce
The occurrence of the fungi of Penicillium a Aspergillus genera in stored grains of cereals in the Czech Republic
Popis výsledku anglicky
Comparison of occurrence of fungi of the genera Penicillium and Aspergillus isolated from the storage grains in the Czech Republic was made after two type of surface treatment. There were observed significant differences between the ways of treatment of grains. If the grains were treated with chloramin, fungi of the genera Penicillium and Aspergillus were detected in 40.40 % and 3.60 % of grains, respectively. After treatment with ethanol and sodium hypochlorite, fungi of the genera Penicillium and Aspergillus were detected in 1.46% and 0.12% of grains, respectively. Strains from clades Aspergillus versicolor, A. flavus and A. ruber were the most frequently identified among the strains of Aspergillus. Strains of Penicillium s. l. were most frequently classified into clades Penicillium exilicaulis. P. viridicatum, P. citrinum, P. camemberti, P. expansum a Talaromyces rugulosus.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510204" target="_blank" >QJ1510204: Technologie a metody pro zachování kvality, bezpečnosti a nutriční hodnoty vybraných rostlinných surovin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Obilnářské listy
ISSN
1212-138X
e-ISSN
—
Svazek periodika
26
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
41-46
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—