Hodnocení autenticity rostlinných produktů pomocí molekulárních (DNA) a metabolomických analýz
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F18%3A00004769" target="_blank" >RIV/00027006:_____/18:00004769 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení autenticity rostlinných produktů pomocí molekulárních (DNA) a metabolomických analýz
Popis výsledku v původním jazyce
Příspěvek hodnotí možnosti využití molekulárního (DNA) a metabolomického profilování pro hodnocení autenticity potravin a odhalování jejich falšování. Na vzorcích česneku bylo prokázáno, že DNA fingerprintig je vhodný pro jednoznačnou identifikaci odrůd a genotypů, zatímco metabolomické profilování v současné podobě dokáže rozpoznat oblast původu. DNA analýzy jsou vhodné pro identifikaci specifické GMO modifikace, metabolomické analýzy odhalily možnost orientační separace konvenčních a GMO produktů. Na základě předcházejících výsledků byl pro odlišení složek herbálních čajů použit molekulární (DNA) fingerprinting, který prokázal přítomnost deklarované složky v čajích (Ginko biloba L. a druhy r. Vaccinum), pokud byly přítomny ve vyšším než malém množství dle deklarace výrobce. Rovněž nebyla detekována papája (Carica papaya L.), která byla přítomna zřejmě jen ve stopovém množství. To potvrzuje význam analýz pro kontrolu trhu.
Název v anglickém jazyce
Authentication of plant products using molecular (DNA) and metabolomic analyzes
Popis výsledku anglicky
The paper evaluates the possibilities of using molecular (DNA) and metabolomic fingerprinting, for assessing the authenticity of foods and detecting their adulteration. DNA fingerprinting has been shown to be appropriate for the unambiguous identification of varieties and genotypes of garlic, while the metabolomic fingerprinting in its current form is able to recognize the region of origin. DNA analyses are suited for the identification of specific GM modifications, metabolomic analyses have revealed the possibility of tentative separation of conventional and GMO products. Further, the approach - molecular fingerprinting - has been used to distinguish components of herbal teas, demonstrating the presence of the declared ingredient (Gingko biloba L.). Presence of Vaccinum sp. was detected, provided papaya was presented in a higher amount according to the manufacturer's declaration. Presence of papaya was not detected in the products. This confirms the importance of analyses for market controls.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1530272" target="_blank" >QJ1530272: Komplexní strategie pro efektivní odhalování falšování potravin v řetězci (prvo)výroba - spotřebitel</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
66
Číslo periodika v rámci svazku
12 vědecká příloha
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
99-105
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—