Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hodnocení autenticity rostlinných produktů pomocí molekulárních (DNA) a metabolomických analýz

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F18%3A00004769" target="_blank" >RIV/00027006:_____/18:00004769 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Hodnocení autenticity rostlinných produktů pomocí molekulárních (DNA) a metabolomických analýz

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Příspěvek hodnotí možnosti využití molekulárního (DNA) a metabolomického profilování pro hodnocení autenticity potravin a odhalování jejich falšování. Na vzorcích česneku bylo prokázáno, že DNA fingerprintig je vhodný pro jednoznačnou identifikaci odrůd a genotypů, zatímco metabolomické profilování v současné podobě dokáže rozpoznat oblast původu. DNA analýzy jsou vhodné pro identifikaci specifické GMO modifikace, metabolomické analýzy odhalily možnost orientační separace konvenčních a GMO produktů. Na základě předcházejících výsledků byl pro odlišení složek herbálních čajů použit molekulární (DNA) fingerprinting, který prokázal přítomnost deklarované složky v čajích (Ginko biloba L. a druhy r. Vaccinum), pokud byly přítomny ve vyšším než malém množství dle deklarace výrobce. Rovněž nebyla detekována papája (Carica papaya L.), která byla přítomna zřejmě jen ve stopovém množství. To potvrzuje význam analýz pro kontrolu trhu.

  • Název v anglickém jazyce

    Authentication of plant products using molecular (DNA) and metabolomic analyzes

  • Popis výsledku anglicky

    The paper evaluates the possibilities of using molecular (DNA) and metabolomic fingerprinting, for assessing the authenticity of foods and detecting their adulteration. DNA fingerprinting has been shown to be appropriate for the unambiguous identification of varieties and genotypes of garlic, while the metabolomic fingerprinting in its current form is able to recognize the region of origin. DNA analyses are suited for the identification of specific GM modifications, metabolomic analyses have revealed the possibility of tentative separation of conventional and GMO products. Further, the approach - molecular fingerprinting - has been used to distinguish components of herbal teas, demonstrating the presence of the declared ingredient (Gingko biloba L.). Presence of Vaccinum sp. was detected, provided papaya was presented in a higher amount according to the manufacturer's declaration. Presence of papaya was not detected in the products. This confirms the importance of analyses for market controls.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1530272" target="_blank" >QJ1530272: Komplexní strategie pro efektivní odhalování falšování potravin v řetězci (prvo)výroba - spotřebitel</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    66

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12 vědecká příloha

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    99-105

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus