Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Variabilita vybraných nutričních parametrů zrna u genetických zdrojů pšenice

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F18%3A00004810" target="_blank" >RIV/00027006:_____/18:00004810 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Variabilita vybraných nutričních parametrů zrna u genetických zdrojů pšenice

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V této studii bylo hodnoceno chemické složení souboru 86 odrůd pšenic z kolekcí Genové banky Praha pomocí blízké infračervené spektrometrie. Byly aplikovány kalibrační modely s vysokou kalibrační spolehlivostí (R ? 0,90) a predikovány následující parametry: hrubé bílkoviny, škrob, mokrý lepek, tvrdost zrna, albumino-globulinová frakce, lutein, celkové a vodorozpustné arabinoxylany. V kolekci byly identifikovány 3 významně odlišné skupiny pšenic: pšenice špaldy s vysokým obsahem bílkovinných složek a luteinu, skupina pšenice seté s vysokým obsahem škrobu a neškrobových polysacharidů a pšenice tvrdá s extrémně vysokou tvrdostí zrna.

  • Název v anglickém jazyce

    Variability of selected grain nutritional parameters in wheat genetic resources

  • Popis výsledku anglicky

    The study was aimed at chemical composition of the set of 86 wheat cultivars preserved in Gene bank of Prague using near-infrared spectroscopy. The calibration models with high calibration correlations (R ? 0.90) were used for prediction of following parameters: crude protein, starch, wet gluten, particle size index, albumins and globulins, lutein, total and water extractable arabinoxylans. There were detected 3 significantly different groups of wheats: spelt cultivars with the highest protein components and lutein, some common wheats with high starch content and non-starch polysaccharides and durum wheats with extremely high hardness of grain.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510163" target="_blank" >QJ1510163: Stanovení klíčových nutričních parametrů pšeničného zrna, vývoj nových donorů kvality a zlepšení parametrů krmiv pro efektivní výkrm monogastrů</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    66

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12 vědecká příloha

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    413-417

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus