Variabilita vybraných nutričních parametrů zrna u genetických zdrojů pšenice
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F18%3A00004810" target="_blank" >RIV/00027006:_____/18:00004810 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Variabilita vybraných nutričních parametrů zrna u genetických zdrojů pšenice
Popis výsledku v původním jazyce
V této studii bylo hodnoceno chemické složení souboru 86 odrůd pšenic z kolekcí Genové banky Praha pomocí blízké infračervené spektrometrie. Byly aplikovány kalibrační modely s vysokou kalibrační spolehlivostí (R ? 0,90) a predikovány následující parametry: hrubé bílkoviny, škrob, mokrý lepek, tvrdost zrna, albumino-globulinová frakce, lutein, celkové a vodorozpustné arabinoxylany. V kolekci byly identifikovány 3 významně odlišné skupiny pšenic: pšenice špaldy s vysokým obsahem bílkovinných složek a luteinu, skupina pšenice seté s vysokým obsahem škrobu a neškrobových polysacharidů a pšenice tvrdá s extrémně vysokou tvrdostí zrna.
Název v anglickém jazyce
Variability of selected grain nutritional parameters in wheat genetic resources
Popis výsledku anglicky
The study was aimed at chemical composition of the set of 86 wheat cultivars preserved in Gene bank of Prague using near-infrared spectroscopy. The calibration models with high calibration correlations (R ? 0.90) were used for prediction of following parameters: crude protein, starch, wet gluten, particle size index, albumins and globulins, lutein, total and water extractable arabinoxylans. There were detected 3 significantly different groups of wheats: spelt cultivars with the highest protein components and lutein, some common wheats with high starch content and non-starch polysaccharides and durum wheats with extremely high hardness of grain.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510163" target="_blank" >QJ1510163: Stanovení klíčových nutričních parametrů pšeničného zrna, vývoj nových donorů kvality a zlepšení parametrů krmiv pro efektivní výkrm monogastrů</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
66
Číslo periodika v rámci svazku
12 vědecká příloha
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
413-417
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—