Třístupňový proces kontroly původce bakteriální kroužkovitosti - součást biotechnologických postupů při produkci zdravé sadby
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F18%3A00004952" target="_blank" >RIV/00027006:_____/18:00004952 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Třístupňový proces kontroly původce bakteriální kroužkovitosti - součást biotechnologických postupů při produkci zdravé sadby
Popis výsledku v původním jazyce
Do procesu produkce šlechtitelského a základního rozmnožovacího materiálu bramboru byla nově zařazena preventivní vícestupňová kontrola zdrojových materiálů na přítomnost bakteriální kroužkovitosti bramboru vyvolávané karanténní bakterií Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus (Cms). Třístupňový systém kontroly umožňuje přerušit řetězec vertikálního šíření choroby ve výchozích materiálech bramboru prostřednictvím bezpříznakových hlíz s podprahovou koncentrací Cms. K ověření systému byly využity české šlechtitelské materiály. V letech 2013 ¬- 2014 se jednalo o 20 odrůd a perspektivních novošlechtění, od kterých bylo v závěrečném testování prověřeno v in vitro celkem 161 klonů. V letech 2015 - 2017 bylo v rámci 33 odrůd a kříženců z vyšších stupňů novošlechtění prověřeno 179 in vitro klonů. V prvním stupni kontroly byla u každého materiálu provedena vizuální kontrola cévních svazků matečných hlíz. Pozitivní hlízy s výrazně diskolorovanými cévními svazky byly vyloučeny. V druhém stupni byla jedna polovina vyhodnocené matečné hlízy vypěstována v karanténním skleníku, v optimálních podmínkách pro rozvoj choroby a druhá polovina byla vypěstována v síťovníku za přirozených klimatických podmínek. Přítomnost Cms v rostlinách a dceřiných hlízách byla otestována determinačními metodami DAS ELISA a real-time PCR. Cms pozitivní rostliny a dceřiné hlízy byly zlikvidovány. Celkem 1-3 hlízy z negativních trsů byly využity pro převod do tkáňové kultury. Ve třetím stupni kontroly byla přítomnost Cms v in vitro rostlinách jednotlivých klonů determinována stejným postupem a stejnými metodami jako ve druhém stupni.
Název v anglickém jazyce
Three-stage control of causal agent of bacterial ring rot, part of biotechnological process of healthy potato seedlings
Popis výsledku anglicky
Into the producing process of breeding and propagation potato materials, a new preventive multi-stage control of initial materials for the presence bacterial ring rot disease, caused by the quarantine bacterium Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus (Cms), was included. A three-stage system of control allows interrupt the chain of the vertical spread of the disease in initial potato materials by means of asymptomatic tubers with Cms concentration below the detection limit. The Czech breeding materials were used to develop the system. In 2013-2014 within 20 varieties and prospective new breeding potato materials, altogether161 clones in vitro, were tested finally. In 2015-2017 within 33 potato varieties and higher grades of new breeding materials altogether 179 in vitro clones were tested. In the first stage of control, a visual inspection of the vascular bundles of mother tubers of each material was performed. Positive tubers with significantly discoloured vascular bundles were discarded. In the second stage, one half of each mother tuber was grown in a quarantine greenhouse, under the optimal conditions for the disease development, and the other half was grown in a netting house under natural climatic conditions. The presence of Cms in plants and daughter tubers was tested by DAS ELISA and real-time PCR methods. Cms positive plants and daughter tubers were discarded. Altogether 1-3 perfect daughter tubers from negative samples were transferred into the tissue cultures. In the third stage of control the presence of Cms was determined in in vitro plants of individual clones by the same procedure and methods as in the second stage.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1310218" target="_blank" >QJ1310218: Snížení rizika výskytu původce bakteriální kroužkovitosti bramboru v šlechtitelském a množitelském materiálu.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů