Vliv různých technologií zpracování půdy na obsah Corg v půdě a emise CO2
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F18%3A00004959" target="_blank" >RIV/00027006:_____/18:00004959 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv různých technologií zpracování půdy na obsah Corg v půdě a emise CO2
Popis výsledku v původním jazyce
V příspěvku je diskutován vliv různých technologií zpracování půdy na obsah organického uhlíku (Corg) v půdě a na emise CO2 z půdy. Omezení zpracování půdy má pozitivní vliv na biologické vlastnosti půdy, zejména obsah organické hmoty, mikrobiální vlastnosti a v neposlední řadě je pozorováno i snížení emisí CO2 z půdy. Ve VÚRV, v.v.i. byl založen dlouhodobý pokus s různými technologiemi zpracování půdy (orba, minimalizace, bez zpracování) v roce 1995. Výsledky obsahu Corg a objemové hmotnosti jsou popsány za období 2001-2017. V porovnání s konvenčním zpracováním půdy (orba) byl pozorován nárůst obsahu Corg v povrchové vrstvě 0-10 cm u půd, kde jsou uplatňovány minimalizační technologie a technologie bez zpracování. Dochází však ke snížení obsahu organického uhlíku v hlubších vrstvách půdního profilu. Celkově je mezi lety 2001 a 2017 patrný mírný nárůst obsahu Corg v celém profilu 0-30 cm. Současně je popsán i vliv technologií zpracování půdy na emise CO2 z půdy, kde zvláště v letním období dochází po brzké orbě před setím řepky ozimé k významnému nárůstu emisí CO2 v porovnání s technologiemi s minimálním zpracováním půdy, případně i u půdy bez zpracování. Omezení zpracování půdy vede ke zvýšení obsahu organického uhlíku v půdě, a to zvláště ve vrchní vrstvě půdního profilu. Současně je patrná výrazná stratifikace jak fyzikálních, tak biologických vlastností půdy. Letní orba k řepce vede ke zvýšení emisí CO2, zatímco minimální technologie zpracování půdy a půda bez zpracování emise CO2 snižují.
Název v anglickém jazyce
Effect of different soil tillage technologies on the content of organic carbon end emmisions of CO2 in soils
Popis výsledku anglicky
The effect of different soil tillage technologies on organic carbon content (Corg) in a soil and on emisions of CO2 from soils is discussed. MInimalization of soil tillage positively affects the biological soil properties, particularly content of organic matter, microbial characteristics and also decrease of emmisions of CO2 from soils. The long-term field trial with different soil tillage technologies (ploughing, minimum tillage, no-tillage)was established in CRI in 1995. Results of Corg and bulk density are described for the period 2001-2017. The increase of Corg was observed in the layer 0-10 cm for minimum tillage and no.tillage practices in comparison with conventional tillage. However, the decrease of Corg content was observed in deeper soil layers. The clear stratification of soil properties is visivle in the soil profile 0-30 cm. In total, the increase of organic carbon content was observed within the years 2001-2017 in the whole soil profile 0-30 cm. The effect of tillage technologies is described also for emmisions of CO2 from soils. The increase of emmisions of CO2 was observed particularly after early ploughing in summer period. Minimum and no-tillage technologies decrease the emmisions of CO2.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40101 - Agriculture
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů