Oves jako alternativa k obilninám ze skupiny Triticeae pro celiaky
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F19%3A00005367" target="_blank" >RIV/00027006:_____/19:00005367 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vukrom.cz/userfiles/files/obilnarske_listy/2019/2019_2/39-42.pdf" target="_blank" >https://www.vukrom.cz/userfiles/files/obilnarske_listy/2019/2019_2/39-42.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Oves jako alternativa k obilninám ze skupiny Triticeae pro celiaky
Popis výsledku v původním jazyce
Oves setý (Avena sativa L.) se v poslední době ukazuje jako perspektivní alternativa k obilninám ze skupiny Triticeae (pšenice, ječmen, žito) pro lidi trpící některou z forem nesnášenlivosti lepku, z nichž nejvýznamnější je celiakie. Zásobní proteiny ovesného zrna aveniny obsahují ve srovnání s homologickými proteiny pšenice (gluteniny a gliadiny), ječmene (hordeiny) a žita (sekaliny) méně glutaminu a prolinu a jsou lépe hydrolyzovatelné proteasami trávicího ústrojí, navíc je jejich celkový obsah v zrnu nižší. Ukazuje se však, že existuje vysoká genetická (alelická) variabilita v sekvencích aveninů a hydrolyzovaných peptidů mezi různými genotypy ovsa. Klinické testy ukazují, že většina genotypů ovsa nevykazuje imunologickou reakci, avšak některé genotypy ovsa ano. Bylo popsáno několik peptidů obsahujících epitopy reagující na protilátky proti glutenovým peptidům (R5 moAb, G12 moAb). Pro bezpečnost ovsa z hlediska celiakie je tedy nutný výzkum alelické variability aveninů a jejich hydrolyzovaných peptidů z hlediska jejich celiakální reaktivity. Pro přípravu „gluten-free“ produktů z ovsa je nutná kontrola jeho původu (genotypů) a celiakální reaktivity. Alternativním přístupem je pak možnost snížení obsahu glutenových peptidů pomocí technologických postupů spočívajících v hydrolýze glutenových peptidů pomocí bakteriálních nebo houbových inokulátů. Obilnářské listy 27, 2019 (2): 39-40.
Název v anglickém jazyce
Oats as an alternative to Triticeae cereals for celiacs
Popis výsledku anglicky
Oats (Avena sativa L.) becomes considered a promising alternative to Triticeae cereals (wheat, barley, rye) for persons suffering from any kind of gluten intolerance, especially celiac disease. Oat prolamins avenins reveal lower content in grain with respect to Triticeae prolamins; moreover, their molecules contain less glutamine and proline thus yielding shorter peptides during hydrolysis in gut. Clinical tests revealed no immunogenic response to anti-gluten primary antibodies in most oat genotypes tested; however, gluten levels exceeding the limit of 20 ppm were determined in certain oat genotypes. Some avenin-derived peptides revealing epitopes interacting with anti-gluten primary antibodies such as R5 moAb or G12 moAb were already described. In order to consider oats as a gluten-free product, studies of avenin and avenin-derived peptides genetic variability and potential immunoreactivity are necessary. Control of oat genetic resources arises as a need in the process of oat-derived gluten-free food preparation. An alternative approach represents gluten reduction in oat products by food processing technologies based on gluten fermentation by special bacterial or fungal inoculates.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
10608 - Biochemistry and molecular biology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1810102" target="_blank" >QK1810102: Vývoj perspektivních genotypů ovsa s nízkou celiakální reaktivitou a vysokou nutriční kvalitou</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů