Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hodnocení imunoreaktivity vybraných odrůd ovsa ve vztahu k jejich potenciálnímu využití pro celiaky

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F19%3A00005503" target="_blank" >RIV/00027006:_____/19:00005503 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://digi.profipress.cz/katalog/detail/uroda" target="_blank" >https://digi.profipress.cz/katalog/detail/uroda</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Hodnocení imunoreaktivity vybraných odrůd ovsa ve vztahu k jejich potenciálnímu využití pro celiaky

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Oves setý (Avena sativa L.) se v poslední době ukazuje jako perspektivní alternativa k obilninám ze skupiny Triticeae (pšenice, ječmen, žito) pro lidi trpící některou z forem nesnášenlivosti lepku, z nichž nejvýznamnější je celiakie. Zásobní proteiny ovesného zrna aveniny obsahují ve srovnání s homologickými proteiny pšenice (gluteniny a gliadiny), ječmene (hordeiny) a žita (sekaliny) méně glutaminu a prolinu a jsou lépe hydrolyzovatelné proteasami trávicího ústrojí, navíc je jejich celkový obsah v zrnu nižší. Ukazuje se však, že existuje vysoká genetická (alelická) variabilita v sekvencích aveninů a hydrolyzovaných peptidů mezi různými genotypy ovsa. Klinické testy ukazují, že většina genotypů ovsa nevykazuje imunologickou reakci, avšak některé genotypy ovsa ano. Bylo popsáno několik aveninových peptidů obsahujících epitopy reagující na protilátky proti glutenovým peptidům (R5 moAb, G12 moAb). Cílem našeho příspěvku bylo hodnocení relativní akumulace imunoreaktivních aveninů ve vybraných kultivarech ovsa pomocí imunoblotu a protilátek A1 a G12. Výsledky denzitometrické analýzy imunoblotů ukázaly významné kvantitativní rozdíly v relativní akumulaci imunoreaktivních aveninů mezi studovanými kultivary. Kultivary ovsa s relativně nejnižším obsahem imunoreaktivních aveninů Poncho a Ranch představují perspektivní materiál z hlediska bezpečnosti pro celiaky.

  • Název v anglickém jazyce

    Assessment of imunoreactivity in selected oats cultivars with respect to their potential usage for celiacs

  • Popis výsledku anglicky

    Oats (Avena sativa L.) becomes considered a promising alternative to Triticeae cereals (wheat, barley, rye) for persons suffering from any kind of gluten intolerance, especially celiac disease. Oat prolamins avenins reveal lower content in grain with respect to Triticeae prolamins; moreover, their molecules contain less glutamine and proline thus yielding shorter peptides during hydrolysis in gut. Clinical tests revealed no immunogenic response to anti-gluten primary antibodies in most oat genotypes tested; however, gluten levels exceeding the limit of 20 ppm were determined in certain oat genotypes. Some avenin-derived peptides revealing epitopes interacting with anti-gluten primary antibodies such as R5 moAb or G12 moAb were already described. The aim of our study was to evaluate relative abundance of immunoreactive avenins in selected oat cultivars using immunoblots and A1 or G12 primary antibodies. Results of densitometric analyses of immunoblots revealed significant quantitative differences in relative abundance of immunoractive avenins with cultivars Poncho and Ranch revealing relatively lowest abundance of immunoreactive avenins and thus representing a potentially perspective material with respect to food safety for celiacs.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10611 - Plant sciences, botany

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1810102" target="_blank" >QK1810102: Vývoj perspektivních genotypů ovsa s nízkou celiakální reaktivitou a vysokou nutriční kvalitou</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    67

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12 vědecká příloha

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    441-447

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus