Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Micromeria myrtifolia: Essential Oil Composition and Biological Activity

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F19%3A00005429" target="_blank" >RIV/00027006:_____/19:00005429 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/61989592:15310/19:73597079

  • Výsledek na webu

    <a href="https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/1934578X19851687" target="_blank" >https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/1934578X19851687</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1177/1934578X19851687" target="_blank" >10.1177/1934578X19851687</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Micromeria myrtifolia: Essential Oil Composition and Biological Activity

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Detailed chemical composition of the essential oil of Micromeria myrtifolia Boiss. & Hohen., as well as its antioxidant and enzymatic activity, was analyzed. The most abundant constituents of the oil were sesquiterpene hydrocarbons, beta-caryophyllene (40.8%) and alpha-copaene (17.9%), followed by oxygenated sesquiterpene, caryophyllene oxide (13.5 %). Antioxidant activity of the oil was tested via 8 different methods based on reduction of both radicals and stable metal cations. The oil of M. myrtifolia showed weaker, but still comparable activity with the known antioxidants, butylated hydroxyanisole and disodium edetate, that are used as positive controls. In addition, the essential oil of this aromatic plant species revealed strong inhibitory effects against tyrosinase and alpha-amylase. Present results suggest the use of the essential oil of endemic M. myrtifolia in a wide variety of applications in food and pharmacological industries.

  • Název v anglickém jazyce

    Micromeria myrtifolia: Essential Oil Composition and Biological Activity

  • Popis výsledku anglicky

    Detailed chemical composition of the essential oil of Micromeria myrtifolia Boiss. & Hohen., as well as its antioxidant and enzymatic activity, was analyzed. The most abundant constituents of the oil were sesquiterpene hydrocarbons, beta-caryophyllene (40.8%) and alpha-copaene (17.9%), followed by oxygenated sesquiterpene, caryophyllene oxide (13.5 %). Antioxidant activity of the oil was tested via 8 different methods based on reduction of both radicals and stable metal cations. The oil of M. myrtifolia showed weaker, but still comparable activity with the known antioxidants, butylated hydroxyanisole and disodium edetate, that are used as positive controls. In addition, the essential oil of this aromatic plant species revealed strong inhibitory effects against tyrosinase and alpha-amylase. Present results suggest the use of the essential oil of endemic M. myrtifolia in a wide variety of applications in food and pharmacological industries.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10609 - Biochemical research methods

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Natural Product Communications

  • ISSN

    1934-578X

  • e-ISSN

    1555-9475

  • Svazek periodika

    14

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000475765700020

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85068685135