Chemical composition and antioxidant activity of Phlomis leucophracta, an endemic species from Turkey
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F20%3A10145794" target="_blank" >RIV/00027006:_____/20:10145794 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/61989592:15310/20:73603734
Výsledek na webu
<a href="https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/14786419.2018.1502767" target="_blank" >https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/14786419.2018.1502767</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1080/14786419.2018.1502767" target="_blank" >10.1080/14786419.2018.1502767</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Chemical composition and antioxidant activity of Phlomis leucophracta, an endemic species from Turkey
Popis výsledku v původním jazyce
The chemical composition, and antioxidant activity of the essential oils of the endemic Phlomis leucophracta P. H. Davis et Hub.-Mor. was investigated. The major compounds of the essential oil were linalool (36.4%), spathulenol (8.4%) and caryophyllene oxide (8.4%). The composition of the oil differs with published data, suggesting other chemotype. Moreover, the oil of this species was analysed for its antioxidant activity for the first time and results indicate it possess strong antioxidant activity comparable with already known antioxidants, such as ascorbic acid, BHT, or Trolox. Presented results suggest that this endemic species has strong potential to be used in food and pharmacological industries, and therefore they need to be further investigated.
Název v anglickém jazyce
Chemical composition and antioxidant activity of Phlomis leucophracta, an endemic species from Turkey
Popis výsledku anglicky
The chemical composition, and antioxidant activity of the essential oils of the endemic Phlomis leucophracta P. H. Davis et Hub.-Mor. was investigated. The major compounds of the essential oil were linalool (36.4%), spathulenol (8.4%) and caryophyllene oxide (8.4%). The composition of the oil differs with published data, suggesting other chemotype. Moreover, the oil of this species was analysed for its antioxidant activity for the first time and results indicate it possess strong antioxidant activity comparable with already known antioxidants, such as ascorbic acid, BHT, or Trolox. Presented results suggest that this endemic species has strong potential to be used in food and pharmacological industries, and therefore they need to be further investigated.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
10609 - Biochemical research methods
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
NATURAL PRODUCT RESEARCH
ISSN
1478-6419
e-ISSN
—
Svazek periodika
34
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
851-854
Kód UT WoS článku
000518307900016
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85057346779