Variabilita obsahu avenanthramidů u vybraných odrůd ovsa setého (Avena sativa L.) a ovsa nahého (Avena nuda L.)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F19%3A00005502" target="_blank" >RIV/00027006:_____/19:00005502 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://digi.profipress.cz/katalog/detail/uroda" target="_blank" >https://digi.profipress.cz/katalog/detail/uroda</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Variabilita obsahu avenanthramidů u vybraných odrůd ovsa setého (Avena sativa L.) a ovsa nahého (Avena nuda L.)
Popis výsledku v původním jazyce
Avenanthramidy (AVN) jsou zdravotně prospěšné, pro oves specifické látky. Spektrum osmi nejvýznamnějších AVN bylo analyzováno ve vybraných 10 kultivarech ovsa za pomocí nově vyvinuté metody využívající ultravysokoúčinnou kapalinovou chromatografii ve spojení s tandemovým hmotnostním spektrometrem s vysokým rozlišením typu kvadrupól-Orbitrap (UHPLC-Q-Orbitrap). Analytická metoda byla validována. Výtěžek stanovení AVN naší metodou kolísal v rozmezí 83% – 106%, přičemž relativní směrodatná odchylka stanovení byla v rozmezí 2% – 9%. Celkový obsah stanovených avenanthramidů ve vzorcích ovsa kolísal v rozmezí 3 – 75 µg.g-1 sušiny. Nejhojnějším avenanthramidem byl v průměru AVN B následovaný AVN A a AVN C. Pozorovali jsme i relativně vysoký obsah AVN O. Zároveň byla pozorována vysoká odrůdová variabilita obsahu AVN v rozsahu 52 – 84%.
Název v anglickém jazyce
Variability of avenanthramide levels in selected oat cultivars (Avena sativa L. and Avena nuda L.)
Popis výsledku anglicky
Avenanthramides (AVNs) are specific constituents of oats with outstanding health benefits. A wide spectrum of 8 avenanthramides was identified and characterized in seed extracts of 10 oat cultivars using UHPLC plus Q Exactive Hybrid Quadrupole-Orbitrap Mass Spectrometry (HRMS/MS). The analytical method was validated. Recovery of AVN standards varied from 83% to 106%, and relative standard deviations ranged from 2% to 9%. The total content of assessed avenanthramides in oat grains varied in the range 3 – 75 µg. g-1 of dry matter. AVN B was the most abundant AVN followed by AVN A, AVN C, and relatively high content of AVN O. We also observed high AVN content variability among oat cultivars in the range 52 – 84%.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
10406 - Analytical chemistry
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510163" target="_blank" >QJ1510163: Stanovení klíčových nutričních parametrů pšeničného zrna, vývoj nových donorů kvality a zlepšení parametrů krmiv pro efektivní výkrm monogastrů</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
67
Číslo periodika v rámci svazku
12 vědecká příloha
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
431-436
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—