Ovesné sušenky připravené z ovesné mouky a ovesných otrub se zvýšeným obsahem aventhramidů pro osoby trpící celiakií či jinou lepkovou intolerancí
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F24%3A10177245" target="_blank" >RIV/00027006:_____/24:10177245 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60193697:_____/24:N0000080
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Ovesné sušenky připravené z ovesné mouky a ovesných otrub se zvýšeným obsahem aventhramidů pro osoby trpící celiakií či jinou lepkovou intolerancí
Popis výsledku v původním jazyce
Řešení se týká čistě ovesných sušenek s významně vyšším obsahem unikátních a zdraví prospěšných tří hlavních forem avenanthramidů (AVN-2p, AVN-2f a AVN-2c), které jsou připraveny ze sušeného ovesného sladu. Ten je následně během mletí efektivně rozdělen na mouku a otruby. Řešení se dále týká přípravy ovesné směsi s návaznou recepturou pro výrobu čistě ovesných sušenek. Přirozeně zvýšený nárůst tří hlavních AVNs je pak zaručen definovaným řízeným způsobem sladování ovsa. Benefitem je dále skutečnost, že takto připravené ovesné sušenky, přirozeně obohacené o komplexy avenanthramidů, neobsahují lepek a jsou tak vhodné i pro osoby s lepkovou intolerancí.
Název v anglickém jazyce
Oat biscuits prepared from oat flour and oat bran with increased content of aventhramides for people suffering from celiac disease or other gluten intolerance
Popis výsledku anglicky
The solution concerns pure oat biscuits with a significantly higher content of the unique and health-promoting three main forms of avenanthramides (AVN-2p, AVN-2f and AVN-2c), which are prepared from dried oat malt. This is then effectively separated into flour and bran during milling. The solution further relates to the preparation of an oat mixture with a follow-on recipe for the production of pure oat biscuits. The naturally increased growth of the three main AVNs is then guaranteed by a defined controlled malting method for the oats. Another benefit is that the oat biscuits prepared in this way, naturally enriched with avenanthramide complexes, are gluten-free and thus suitable for people with gluten intolerance.
Klasifikace
Druh
F<sub>uzit</sub> - Užitný vzor
CEP obor
—
OECD FORD obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Číslo patentu nebo vzoru
37750
Vydavatel
CZ001 -
Název vydavatele
Industrial Property Office
Místo vydání
Prague
Stát vydání
CZ - Česká republika
Datum přijetí
—
Název vlastníka
PRO-BIO,obchodní společnost s r.o., Výzkumný ústav rostlinné výroby,v.v.i., Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s., Česká zemědělská univerzita v Praze
Způsob využití
A - Výsledek využívá pouze poskytovatel
Druh možnosti využití
N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)