Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Ovesné sušenky připravené z ovesné mouky a ovesných otrub se zvýšeným obsahem aventhramidů pro osoby trpící celiakií či jinou lepkovou intolerancí

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F24%3A10177245" target="_blank" >RIV/00027006:_____/24:10177245 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60193697:_____/24:N0000080

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Ovesné sušenky připravené z ovesné mouky a ovesných otrub se zvýšeným obsahem aventhramidů pro osoby trpící celiakií či jinou lepkovou intolerancí

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Řešení se týká čistě ovesných sušenek s významně vyšším obsahem unikátních a zdraví prospěšných tří hlavních forem avenanthramidů (AVN-2p, AVN-2f a AVN-2c), které jsou připraveny ze sušeného ovesného sladu. Ten je následně během mletí efektivně rozdělen na mouku a otruby. Řešení se dále týká přípravy ovesné směsi s návaznou recepturou pro výrobu čistě ovesných sušenek. Přirozeně zvýšený nárůst tří hlavních AVNs je pak zaručen definovaným řízeným způsobem sladování ovsa. Benefitem je dále skutečnost, že takto připravené ovesné sušenky, přirozeně obohacené o komplexy avenanthramidů, neobsahují lepek a jsou tak vhodné i pro osoby s lepkovou intolerancí.

  • Název v anglickém jazyce

    Oat biscuits prepared from oat flour and oat bran with increased content of aventhramides for people suffering from celiac disease or other gluten intolerance

  • Popis výsledku anglicky

    The solution concerns pure oat biscuits with a significantly higher content of the unique and health-promoting three main forms of avenanthramides (AVN-2p, AVN-2f and AVN-2c), which are prepared from dried oat malt. This is then effectively separated into flour and bran during milling. The solution further relates to the preparation of an oat mixture with a follow-on recipe for the production of pure oat biscuits. The naturally increased growth of the three main AVNs is then guaranteed by a defined controlled malting method for the oats. Another benefit is that the oat biscuits prepared in this way, naturally enriched with avenanthramide complexes, are gluten-free and thus suitable for people with gluten intolerance.

Klasifikace

  • Druh

    F<sub>uzit</sub> - Užitný vzor

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Číslo patentu nebo vzoru

    37750

  • Vydavatel

    CZ001 -

  • Název vydavatele

    Industrial Property Office

  • Místo vydání

    Prague

  • Stát vydání

    CZ - Česká republika

  • Datum přijetí

  • Název vlastníka

    PRO-BIO,obchodní společnost s r.o., Výzkumný ústav rostlinné výroby,v.v.i., Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s., Česká zemědělská univerzita v Praze

  • Způsob využití

    A - Výsledek využívá pouze poskytovatel

  • Druh možnosti využití

    N - Využití výsledku jiným subjektem je možné bez nabytí licence (výsledek není licencován)