Kvantitativní proteomická analýza různě tolerantních pšenic vystavených suchu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F19%3A00005657" target="_blank" >RIV/00027006:_____/19:00005657 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kvantitativní proteomická analýza různě tolerantních pšenic vystavených suchu
Popis výsledku v původním jazyce
Abiotický stres, zejména sucho je jeden z nejvýznamnějších faktorů ovlivňujících výnos a kvalitu obilovin. Pro důkladné pochopení mechanismu reakce rostlin na sucho byla provedena kvantitativní studie proteomu pšenice po vystavení suchu, konkrétně komparativní analýza dvou různě tolerantních odrůd pšenice ozimé (senzitivní Tobak, tolerantní Baletka), která byla zaměřena na totální proteom odnožovacích uzlů a listů. Pomocí dvourozměrné diferenční gelové elektroforézy (2D-DIGE) a následné identifikaci proteinových spotů vykazujících kvalitativní a kvantitativní rozdíly mezi stresovanými a kontrolními rostlinami, či stresovanými odrůdami navzájem, bylo dokázáno, že toleranci pšenice pozitivně ovlivňuje nejen zvýšená, popř. rychlejší syntéza ochranných proteinů (např. dehydrinů), ale zejména celková regulace rostlinné odpovědi pomocí zvýšené syntézy specifických proteinů rostlinného metabolismu. In: Vliv abiotických a biotických stresorů na vlastnosti rostlin 2019 : Sborník recenzovaných vědeckých prací. Praha, Česká zemědělská univerzita v Praze, 2019. pp. 5-7. ISBN 978-80-213-2949-2
Název v anglickém jazyce
Quantitative proteomic analysis of differently tolerant wheat varieties under drought conditions
Popis výsledku anglicky
Abiotic stress, especially drought, is one of the most crop influencing factors in the world. For deeper clarification of mechanism of plant response to drought, quantitative analysis of wheat proteome under drought condition was performed. Particularly, comparative analysis of two wheat varieties with different tolerance (sensitive Tobak, tolerant Baletka) was focused on observation of changes in total proteome of crowns and leaves. Using two-dimensional differential gel electrophoresis (2D-DIGE) approach followed by identification of protein spots revealing qualitative and quantitative differences between stressed and control plant, or only between varieties, was verified that the wheat tolerance is positively influenced not only by increased or faster biosynthesis of protective proteins (like dehydrins), but mainly by complex regulation of increased biosynthesis of specific proteins of plant metabolism.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
10611 - Plant sciences, botany
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1710302" target="_blank" >QK1710302: Zvýšení odolnosti pšenic vůči suchu, mrazu, padlí a fuzariózám klasu pomocí metod genomiky a proteomiky</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů