Vliv sucha na pšenici - porovnání komplexní reakce dvou různě tolerantních odrůd
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027006%3A_____%2F19%3A00005452" target="_blank" >RIV/00027006:_____/19:00005452 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://digi.profipress.cz/katalog/detail/zahradnictvi" target="_blank" >https://digi.profipress.cz/katalog/detail/zahradnictvi</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv sucha na pšenici - porovnání komplexní reakce dvou různě tolerantních odrůd
Popis výsledku v původním jazyce
V rámci této studie byly studovány dvě odrůdy pšenice ozimé (Baletka – tolerantní, Tobak – senzitivní), přičemž byly provedeny analýzy fyziologických parametrů, proteomu listů a uzlů pomocí dvoudimenzionální diferenční gelové elektroforézy (2D-DIGE) a dále také analýza metabolomu. Díky takto navzájem se doplňujícím metodám jsme získali komplexní obraz rostlinné reakce na stres, a mohli poukázat na fakt, že toleranci pšenice k suchu pozitivně ovlivňuje nejen zvýšená, popř. rychlejší syntéza ochranných proteinů, resp. osmoprotektantů (např. dehydrinů, resp. prolinu), ale zejména celková regulace rostlinné odpovědi pomocí zvýšené syntézy specifických proteinů a metabolitů rostlinného metabolismu.
Název v anglickém jazyce
Effect of drought to wheat - comparison of complex reaction of two different tolerant varieties
Popis výsledku anglicky
Complex analysis of influence of drought to wheat was at Crop Research Institute in Prague performed and two varieties of winter wheat (Baletka – drought tolerant, Tobak – drought sensitive) were studied. Partial analyses were focused to physiological parameters, leaf and crown proteoms using two-dimensional difference gel electrophoresis (2D-DIGE) and metabolom analysis using GC-MS. Thanks these complementary methods we obtained really complex view of plant response to drought, and we can show that wheat drought tolerance is influenced not only by the increasing (or faster) biosynthesis of protective proteins, resp. osmoprotectans (like dehydrins, resp. prolin), but especially by controlled increased biosynthesis of specific proteins and metabolites of basic wheat metabolism.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
10611 - Plant sciences, botany
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1710302" target="_blank" >QK1710302: Zvýšení odolnosti pšenic vůči suchu, mrazu, padlí a fuzariózám klasu pomocí metod genomiky a proteomiky</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Zahradnictví
ISSN
1213-7596
e-ISSN
—
Svazek periodika
18
Číslo periodika v rámci svazku
11 vědecká příloha
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
11
Strana od-do
200-211
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—